Se upp för e-kort med spionprogram

Ny användning för spyware upprör e-kortssajterna

TEKNIK

Tänk efter en extra gång innan du öppnar e-kortet från din älskade.

Har du otur kan spionprogramvara installeras på din dator.

Nu kommer spyware för vanliga privatanvändare.

Tidigare har spyware - spionprogramvara - varit något som halvskumma företag använt för att visa reklam på din dator och samla in uppgifter från e-post och formulär du fyller i på nätet.

Nu kommer spyware för privatpersoner, speciellt anpassat för de som vill spionera på sin partner, till exempel vid misstänkt otrohet, skriver NBC.

Ett amerikanskt företag lanserar programmet EMail PI som "spionprogrammens spionprogram".

Programmet skickar kopior av allt den drabbade gör till den som skickat e-kortet: e-post, chattprogram, allt personen skriver.

"Rena mardrömmen"

- De använder e-kort eftersom folk inte vet om att de kan användas för att installera spyware. Det är rena mardrömmen, säger Grey McKenzie som grundat företaget SpyCop, som säljer anti-spionprogramvara, till NBC.

För vanliga sajter med e-kort är spionprogrammen ett problem. Risken finns att användarna blir mer tveksamma till att skicka e-kort över lag. Därför går företag som American Greetings ut med råd till användarna så att de kan titta på e-kort utan att drabbas av spionprogrammen.

- Var mycket försiktig om du uppmanas att installera ett program, säger han till NBC. Vi skickar aldrig bilagor eller uppmanar dig att ladda ner något. Kolla även med avsändaren om de verkligen skickat ett e-kort innan du öppnar det, tipsar han.

Spyware och virus i e-kort

Här är fler program du kan råka ut för i e-posten.

Lotta Holmström