Investor gör pengar på spywareföretaget Gator

Mångmiljoninvesteringen i det kontroversiella företaget lönsam

TEKNIK

Investors rikskapitalbolag satsade 80 miljoner kronor i spywareföretaget Gator i juli 2000.

Investeringen i det kontroversiella företaget är en av deras mest lyckade på it-sidan, uppger Computer Sweden.

Flera av Gators program misstänks vara spyware.

Gator har kritiserats starkt för sin programvara som installeras utan att användaren är medveten om det, och sedan visar annonser som ser ut att ligga på andras sajter. Ofta annonser för konkurrerande verksamheter.

- Det som händer när du är ute och surfar - låt säga att du är inne och tittar efter bilar och går in på Volvos sida - är att det kan poppa upp ett erbjudande från Renault. Då kan du antingen klicka bort det eller så kan du gå dit och titta, förklarar Fredrik Lindgren, informationschef på Investor.

Domstolsförläggande

I juli i år fick Gator ett domstolsförläggande om att sluta visa annonser i anslutning till andras sajter, efter att ha blivit stämda av tolv amerikanska företag, bland annat Washington Post, New York Times, Boston Globe och Dow Jones, som menade att Gator parasiterat på deras produkter.

- Vi får se vad den rättsliga processen leder till. Vi gjorde en analys av produkten och marknaden när vi gick in i bolaget, och kom fram till att det kunde vara en intressant investering. Självklart är vi måna om att man följer lagar och regler och att man håller en bra etisk nivå, säger Fredrik Lindgren.

Men det är inget ni skäms för idag, att kopplas ihop med det här företaget?

- Vi är ju aktiva ägare i bolaget, och är måna om att det utvecklas på ett sunt sätt. Det måste självklart ske i samklang med omgivningen.

Annonserna inkomstkällan

Ett annat av Gators program, som användaren aktivt installerar, håller reda på dina lösenord åt dig. Men det misstänks också för att samla in dessa personliga uppgifter och annat som användaren fyllt i på nätet, och sända dem till företaget, något som Gator själva förnekar. Med programmet följer även annonsvisningsprogrammet.

Det måste vara annonserna som är huvudinkomstkällan för bolaget?

- Ja, visst är det så, säger Fredrik Lindgren.

"Vi tyckte verksamheten var sund"

Varken Fredrik Lindgren eller chefen för Investor Growth Capital, David Lee, vill kommentera hur mycket de tjänat på satsningen på Gator. Men David Lee ser inget fel i Gators verksamhet.

- Vi är mycket noggranna med vad vi investerar i och vi tyckte det var en sund verksamhet med goda förtjänstmöjligheter, säger han till Computer Sweden.

Detta är spyware

Så slipper du spyware

Tidigare artiklar

Lotta Holmström