Virustoppen vecka 46

TEKNIK

Svenska viruslistan visar de mest spridda virusen i Sverige, och är en sammanställning av virusrapporter från stora svenska företag och organisationer.

  Listan sammanställs av antivirusexperten Per Hellqvist.

Topp 10 Vecka 46 2002

***************************

1. W32/Bugbear.A

2. W32/Klez.H

3. W32/Yaha.E

4. Exploit-MIME.gen

5. W32/Yaha.G

6. W32/Sircam.A

7. W32/Brid.A

8. Exploit.IFrame.FileDownload

9. W32/Klez.E

10. W32/Lentin.F

Denna vecka är det inte lika stor skillnad mellan de fyra översta i listan. De rapporteras i nästan lika många instanser. Bugbear tappar farten mer och mer.

Som vi kan se på listan ökar antalet exploits och annat elakt man kan få t ex genom webbsurfning kraftigt. Även bakdörrar och liknande ökar.

Virusskrivarna söker hela tiden nya sätt att ta sig in i systemen, och närmar sig hackarna. De använder sig av varandras verktyg och tekniker för att kunna få igenom sin vilja snabbare och mer effektivt. Hackare använder virus och maskar för att snabbt sprida bakdörrar och liknande och virusskrivare använder hackingexploits för att infektera automatiskt när man surfar eller läser e-posten.

På listan denna vecka finner vi porr-uppringare, trojan-nedladdare, bakdörrar, rena hackingverktyg samt som vanligt ett par gamla bootsektorvirus och ett och annat makrovirus som inte synts till på ett par år.

Var uppmärksam på elektroniska julkort. Det finns ingen anledning att tro att det i år INTE skulle komma elakingar gömda bland tomtar, älvor, nissar och renar...

Vad betyder förkortningarna?