Microsoft redo avslöja källkod för Sveriges regering

Svenska myndigheter får topphemlig information

TEKNIK

STOCKHOLM.Programvarujätten Microsoft för diskussioner med Sveriges regering om att låta svenska myndigheter ta del av den hittills topphemliga källkoden för operativsystemet Windows.

  Det säger Simon Brown, vd för Microsoft i Sverige, till Dagens Industri.

Windows är det operativsystem som blivit närmast allenarådande för persondatorer. Källkoden är hjärtat i verksamheten och nyckeln till Microsofts enorma framgångar. Men många - däribland svenska myndigheter - har klagat på Microsofts höga licensavgifter och känt sig låsta av leverantören.

  - Det här är en direkt följd av att vi lyssnat till och gett svar på behovet hos våra kunder. Delar av öppen källkod är attraktivt för kunderna och eftersom vi vill vara flexibla tar vi det här steget, säger Simon Brown till tidningen.

Diskuterar med fler regeringar

  När en användare får tillgång till källkoden kallas programvaran för öppen. Den har ingen ägare och licensen kan vara helt gratis. Användaren är fri att ändra, förbättra och kopiera programvaran. Ett uppmärksammat öppet operativsystem är Linux, som tagit en allt större marknadsandel på Windows bekostnad.

  Enligt Dagens Industri diskuterar Microsoft med 20 regeringar på olika håll i världen om att släppa delar av Windowskoden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM