Virusattack drabbade internet

Code Red-kopia kraschade servrar i hela världen

TEKNIK

Ett nytt datorvirus sänkte på lördagen hastigheten på stora delar av internet.

Enligt experter påminner viruset om tidigare kända Code Red.

Attacken började i Asien och USA tidigt på lördagsmorgonen men har även drabbat Sverige.

Viruset har konstruerats för att söka en känd svaghet som upptäcktes redan i somras i en av världens populäraste servrar, mjukvarujätten Microsofts SQL server 2000.

Viruset är av masktyp och har hittills fått två namn, SQL.Helkern och SQLSlammer.

Experter uppger för aftonbladet.se att det nya viruset även tycks drabba SQL server på Windows NT, Windows 2000 och Windows XP.

Fem rotnamnservrar utslagna

Det senare kan förklara varför Helkern/Slammer spridits så snabbt - enligt uppgift 225 gånger snabbare än något annat hittills känt virus.

På lördagen var fem av världens 13 stora rotnamnservrar utslagna och vid 20-tiden kunde bara två av dessa gigantiska servrar jobba normalt - rotnamnservern i Stockholm och i London.

Från den infekterade servern skickar viruset nonsensinformation i en ändlös loop till tusentals slumpvis utvalda användare.

Svenska nätleverantörer drabbade

Detta belastar nätet så kraftigt att servrar kraschat och farten gått ner.

Attacken har märkts av även i Sverige och flera svenska internetleverantörer har haft problem, bland annat Telia, Tele2, Bredbandsbolaget och Cenara.

Den senare krävde att användare med aktuella servrar omedelbart kopplar bort sig och undersöker om servern är angripen.

Drabbar företag och nätleverantörer

Attacken upptäcktes vid halv sjutiden på lördagsmorgonen i USA och spred sig blixtsnabbt. Effekter har även rapporterats från Japan, Thailand, Philippinerna, Malaysia, Indien och Kambodja, uppger BBC.

I Sydkorea blev problemen så stora att flera stora nätleverantörer tvingades stänga ner under flera timmar på lördagen, uppger landets nationella nyhetsbyrå Yonhap.

De drabbade är främst större företag och nätleverantörer medan vanliga privata pc-användare klarar sig eftersom viruset bara drabbar servrar, uppger AP.

Det nya viruset fungerar på samma sätt som det tidigare kända viruset Code Red, som drabbade cirka 300.000 stora system i världen sommaren 2001. Den attacken riktades mot Vita Huset, som lyckades avvärja angreppet.

- Det här påminner mycket om Code Red och har samma effekt. Och det tar så mycket bandbredd att det i princip inte får plats några vanliga transaktioner, sade Marc Maiffret, ansvarig på eEye Digital Security till AP på förmiddagen.

Caroline Olsson