Lottningen om .se-adresser klar

Tusentals ansökande slogs om populära domännamn

TEKNIK

I dag lottades de populäraste .se-adresserna ut.

Över 60 000 ansökningar har kommit in, och slumpen fick avgöra vem som får eftertraktade domännamn som ab.se, mail.se och pc.se.

Nu kan alla som vill ansöka om .se-adresser, och de nya reglerna har fått ansökningarna att välla in.

Många har ansökt om samma domännamn. Därför anordnade Nic-se, företaget som har hand om registreringar av .se-domäner, ett lotteri.

I dag skulle man kunna följa dragningen på deras webbplats, men intresset blev för stort och webb-tv-sändningen fungerade bara tidvis.

Indatan till programmet som skulle slumpa fram vinnarna fick man fram genom att slå tärning. Det hela övervakades av Notarius Publicus, Dataföreningen och Svenska Unixföreningen, som tagit fram programmet som valde ut vinnarna.

Förtur

Nu publicerar Nic-se dragningslistan i råformat på sin webbplats. Den ansökande som står överst på varje domännamn har tilldelats namnet, om inga andra har förtur.

Förtur har de som haft ett namn registrerat som underdomän till .se, eller om de har namnet som registrerat varumärke.

Över 5 000 adresser hade fler än en sökande när ansökningstiden gick ut den 9 april. Tidsfristen sattes för att Nic-se skulle ha en chans att hinna med att hantera anstormningen av ansökningar under övergångsperioden. De mest populära adresserna visas här intill.

De populäraste adresserna

Lotta Holmström

ARTIKELN HANDLAR OM