Nytt viruslarm i dag

Masspostare infekterar tusentals svenska datorer

TEKNIK

Så var det dags igen.

En ny masspostare sprider sig blixtsnabbt mellan svenska datorer.

Viruset kallas Palyh och ger sken av att komma från [email protected]

Det handlar om ett relativt enkelt virus som letar efter e-postadresser på den smittade hårddisken och postar sig själv vidare.

– När det kommer in på ett företag så försöker det sprida sig vidare internt i nätverket, så det räcker med att en person fått in det för att det ska sprida sig internt, säger virusexperten Per Hellqvist på datorsäkerhetsföretaget Symantec.

– Så det är ganska riskabelt om man har många som är ute och reser och kommer in med sina datorer, säger han.

Det nya viruset dök först upp i Nederländerna i lördags, och de första viruslarmen i Sverige gick ut vid fyratiden natten mot måndagen.

Upptäcktes i lördags

Palyh finns för närvarande i 66 länder och är det för närvarande tredje vanligaste viruset, enligt virusinformationssajten messagelabs.com.

Palyh drabbar endast Windows. Det aktiveras inte automatiskt, utan först när mottagaren klickar på den bifogade pif-filen. Vad man är gör ska man alltså inte klicka på bilagan om man får ett virusmejl, säger Per Hellqvist.

– Det verkar sprida sig hyggligt snabbt. När folk kom till jobbet i morse så har det väl klickats lite, kan jag tänka mig.

– För företag är det därför egentligen bara att blockera den filtypen i e-postservern, eftersom man normalt sett inte skickar den här typen av filer i mejl.

Kopplar upp sig på nätet

Den nya masspostaren genererar en massa e-post, men är för övrigt relativt harmlös, säger Per Hellqvist. Den raderar inte filer, som andra och mer aggressiva virus gör.

– Däremot kopplar det upp sig till en webbsida och försöker hämta ner någonting, exakt vad vet jag inte än.

Vad gör man om man drabbas?

– Det bästa är att inte drabbas, så det bästa är att uppdatera sitt antivirusprogram. Uppdateringar och verktyg för att ta bort virus från datorn finns på nätet.

Det senaste året har ett antal virus spridits, flera av dem har angripit och stängt av antivirusprogrammen i de smittade datorerna.

– Sitter folk med en sån mask i datorn så har de inget skydd, fast de tror det. Och om de i så fall klickar på den här bilagan så har viruset fritt tillträde till datorn.

Fakta: Palyh

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM