Nytt virus stänger av brandväggar

Bugbear.b sprids via Outlook

TEKNIK

Nu är det dags igen.

En ny variant av Bugbear stänger av en stor mängd antivirusprogram och personliga brandväggar.

Datorviruset Bugbear.b sprids nu snabbt bland tusentals datoranvändare.

Viruset är en masspostande mask som sprids via e-postprogrammet Outlook. Det utnyttjar säkerhetshål och infekterar så fort man läser eller förhandsgranskar ett brev.

– Det nya med Bugbear.b är att viruskoden ändrar skepnad och infekterar filer på hårddisken. Det sprider sig i nätverket på företaget och öppnar bakdörrar och spelar in tangentbordstryckningar, säger Per Hellqvist, virusexpert på internetsäkerhetsföretaget Symantec.

Stänger av antivirusprogram

 Det senaste året har ett antal virus spridits, flera av dem har angripit och stängt av antivirusprogrammen i de smittade datorerna.

Den lömska med denna variant av Bugbear är att i viruskoden finns 150-200 domänadresser till banker och andra institutioner. Breven ser alltså ut att komma från någon som man inte skulle misstänka skickar virus. I och med att viruset spelar in tangentbordstryckningar kan hackaren ta reda på vad man skriver just för tillfället.

Vad gör man om man drabbas?

  – Det bästa är att inte drabbas, så det bästa är att uppdatera sitt antivirusprogram varje dag. Antivirusprogram är en färskvara, säger Per Hellqvist.

Man bör också uppdatera sitt windowsprogram genom att klicka på startknappen i windows och sedan välja windows update.

Fakta om bugbear.b

Lena Karlsson