Nytt datavirus sprider sig snabbt

”Blaster” utnyttjar säkerhetshål i Windows

TEKNIK

Ett nytt datavirus sprids just nu med mycket hög hastighet över internet.

Viruset, en mask som går under namnet ”Blaster”, sprids av allt att döma direkt från dator till dator och inte i första hand via e-post eller olika fildelningsprogram

– Intialt ser det absolut ut att bli stort ett stort problem. Vi håller på att titta på det just nu och det går inte att ge någon siffra på hur många som har drabbats ännu, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert vid antivirusföretaget Symantec.

Viruset angriper Windows XP, NT och 2000. Mac-användare går alltså säkra, liksom äldre Windows-versioner.

Säkerhetshål i Windows

– Viruset tar sig in via ett säkerhetshål i Windows och som det ser ut nu sprids det från dator till dator. Därefter tvingar det datorn att starta ett program som heter TFTP, som i sin tur laddar ned hela masken, en fil som heter msblaster.exe, säger Per Hellqvist.

Om själva masken ställer till någon skada på datorn är inte känt. Däremot kan den orsaka att datorn hänger sig eller kraschar. Är datorn redan smittad finns sedan tidigt på tisdagen olika verktyg att ladda hem för att plocka bort viruset.

Uppdaterade användare säkra

Säkerhetshålet i Windows – som finns i flera Windowsversioner, blev känt i juli. Sedan mitten av juli har det funnits en fix att ladda hem från Microsofts webbsida som täpper till den bakdörr som viruset använder sig av.

Den som laddat hem fixen kan känna sig lugn. Den som inte har den senaste uppdateringen av Windows bör snarast ladda hem den – innan viruset hinner slå till.

Datavirus ett allt större hot

Rickard Westman