Var tredje läsare drabbad av Blaster-viruset

45 000 servrar infekterade

TEKNIK

Viruset Blaster har drabbat Sverige extra hårt. Omkring 45.000 servrar har smittats. På aftonbladet.se:s fråga om man har drabbats har var tredje svarat ja.

Kommer en ny mask de närmaste dagarna hotar en riktig epidemi.

Många företag och privatpersoner försöker nu att fixa till sina virusskadade datorer. Andra använder Windowsupdate i förebyggande syfte.

Men när man kopplar upp sig på nätet för att uppdatera sitt virusskydd kan viruset ta sig in i datorn.

– Vi testade och satte ut en datorer med ett helt nyinstallerat Windows XP på nätet, och redan efter 27 sekunder var den smittad. Som mest tog det åtta minuter, säger Patrik Runald till aftonbladet.se.

Nya drabbas hela tiden

Ett av de hårdast drabbade företagen blev på tisdagen Teliasonera. 40 servrar slogs ut. Det påverkade i sin tur 16.000 kunder som inte kunde använda sin internetanslutning.

Totalt tror man att 45.000 servrar i Sverige har smittats, skriver Computer Sweden. Av de läsare på aftonbladet.se som svarat på frågan om de drabbats av Blaster har var tredje svarat ja.

Per Hellqvist på it-säkerhetsföretaget Symantec beskriver spridningen av den så kallade masken, Blaster, som ”stabil, men långsamt ökande”.

– Masken har svårt att hitta nya IP-adresser att infektera nu när den redan infekterat så många. Därför går spridningen långsammare, säger han till aftonbladet.se.

Blaster har redan skadat fler datorer än många tidigare virus gjort tillsammans. Anledningen är att den angriper Windows XP och Windows 2000, två operativsystem som många har. Det kan också vara så att nya Windows server 2003 angrips, men det är något oklart.

Förutom Sverige är USA, Storbritannien, Canada, Australien och Irland hårt drabbade.

Fruktar ny mask

– Nästa steg som vi fruktar är att det ska komma en ny variant på masken. En variant med ny funktionalitet, exempelvis att den sprider sig via e-post, säger Per Hellqvist.

Kommer den nya masken inom 4-5 dagar hotar en riktig epidemi. Datorerna skulle bli extremt sårbara och allt fler virus skulle kunna ta sig in och förstöra.

Men dröjer det längre innan en ny mask dyker upp hinner förhoppningsvis alla att uppdatera virusskyddet.

Det finns olika sätt att skydda sig från Blaster när man går ut på nätet och använder Windowsupdate.

– Har man en kompis som har ett annat operativsystem, exempelvis Windows 98, kan man be dem att hämta den fil i Windowsupdate som skyddar mot Blaster och lägga filen på en diskett, säger Per Hellqvist.

Om du drabbas

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM