Nytt virus drabbar mejlen

Risk för mejl-bombning

TEKNIK

På tisdagen svämmade mångas mejlboxar över av mejl.

Det rör sig om en form av virus som letar mejladresser i adressböcker och filer för att sedan mejla sig vidare.

Viruset "sobig.f" är en så kallad "masspostande mask".

– Viruset är inte farligt och tar inte bort några filer. I värsta fall kan ett företags mejlserver bli överbelastad och gå ner, säger virusexperten Per Hellqvist på Symantec.

Falsk avsändare

Viruset tar sig in i en dator och letar där efter mejladresser i både adressboken och i filer på hårddisken.

Sedan tar det en av de nya adresserna och sätter som avsändare innan det skickar viruset vidare.

– Man kan alltså inte ringa och skälla ut den som står som avsändare, säger Per Hellqvist.

Den falska avsändaren betyder också att om du under dagen får mejl från Göran Persson, Dalai Lama eller någon annan kändis så finns det ingen anledning att ta det personligt och känna sig smickrad.

Sprider kändis-adresser

För dem som inte vill att deras mejladresser sprids hur som helst kan viruset innebära ett problem.

– Det är så här kändisars e-postadresser kommer ut, säger Per Hellqvist som ger som exempel att det kan vara tråkigt om festfixarens mejladresser börjar att spridas.

Viruset som nu härjar är den sjunde varianten sedan den 9 januari i år. Viruset har nämligen ett bäst-före-datum. Det här slutar att spridas den 10 september.

Radera mejlet

Bästa sättet att skydda sig fram till dess är att inte öppna de filer som bifogas med mejlet. Filerna brukar inte vara skadliga men det är bäst att ta det säkra före det osäkra.

Radera alla mejl som du misstänker innehåller viruset. Det kan exempelvis vara från en svensk avsändare men med engelsk text.

I ärende-raden till mejlen står ofta något i stil med "details", "thank you", "wicked screensaver", "your application" eller "approved".

Det är också idé att uppdatera sina antivirusprogram.

Om du skickat mejl till ett företag och får tillbaka ett meddelande med texten "System Anti-Virus Administrator" eller "Your application system" kan det betyda att företaget tvingats stänga sin mejlserver på grund av virusangreppet.

Anklagar oskyldiga

Men det är inte bara viruset i sig som gör att mejl-servrarna överbelastas. Många mejl-servrar har en automatisk funktion som meddelar avsändaren att de spridit virus. Men eftersom viruset ändrar avsändaren blir oskyldiga anklagade för att sprida viruset.

– Det bästa vore om ägarna till alla mejl-servrar slutade att skicka automatiska svar. De spelar bara virusmakarna i händerna, säger Aftonbladets tekniske chef, Mattias Nyman.

Viruset sobig.f

Viruset kommer inte från den avsändare som står angiven i mejlet. Avsändaradressen är plockad ur någons adressbok eller ur en fil.

Malin Ekmark