Datorförbud för Blaster-spridare

TEKNIK

Han får inte ens röra en dator de närmaste veckorna.

18-årige Jeffrey Lee Parson som greps i fredags för att ha spridit en version av Blaster-viruset har fått datorförbud fram till rättegången.

En elektronisk fotboja ska se till att han inte försvinner från sitt hem.

Foto: AP
Jeffrey Lee Parson, 18.

Jeffrey Lee Parson greps i sitt hem i Minnesota, USA, i fredags i förra veckan misstänkt för att ha spridit b-versionen av datormasken Blaster. Han står anklagad för att medvetet ha skadad tusentals datorer.

Parson släpptes mot borgen redan efter de inledande förhören och kommer kunna vistas i sitt hem fram till rättegången den 17 september. Han är dock tvingad att bära en elektronisk fotboja och är förbjuden att använda datorer eller några andra internet-anslutna verktyg fram till rättegången, skriver Washington Post.

Enligt åklagaren ändrade Parson på den ursprungliga Blaster-masken som började cirkulera på Internet den 11 augusti i år. Parson tros ha laddat ner originalmasken för att sedan ha lagt till egen kod i programmet.

Om 18-åringen döms för det han står anklagad för kan få upp till tio år i fängelse och tvingas betala drygt två miljoner kronor i böter, enligt Washington Post.

- Med det här gripandet vill vi skicka ett meddelande till cyberkriminella över hela världen att vi tar de här brotten på allvar, säger åklagare John McKay till Washington Post.

Amerikanska myndigheter letar fortfarande efter den person som skrev och spred originalversionen av Blaster.

Tidigare artiklar:

Åsa Asplid