Nytt ”Windows” ska stoppa virus

Japan tar upp kampen mot Microsoft – vill skapa nytt operativsystem

TEKNIK

Nu tar den japanska regeringen upp kampen med Microsoft.

Japan vill utveckla ett nytt, virussäkert operativsystem.

Och det tillsammans med Kina, Sydkorea – och alla andra som vill vara med.

Japan har tröttnat på Microsoft och operativsystemet Windows. Nu vill landets regering samla ett antal länder och ta fram ett oberoende operativsystem – med öppen källkod (precis som Linux).

Planerna har läckt ut i omgångar den senaste veckan och japanska medier rapporterade, enligt news.com, att de tre länderna var nära att skriva ett avtal om att ta fram ett system som kan konkurrera med Windows.

Motverka Microsofts expansion

I dag presenterades planerna vid den asiatiska handelsorganisationen Aseans kongress i Kambodja. Enligt Ny Tekniks nätupplaga förklarade den japanska näringsministern Takeo Hiranuma att Kina och Sydkorea redan visat stort intresse och att man gärna ser att fler länder hjälper till.

– Vi kommer att förhandla inte bara med Kina och Korea, utan även med andra länder, sa Takeo Hiranuma.

Bedömare har sett planerna som ett försök från japanernas sida att ta uppå kampen mot Microsoft och Takeo Hiranuma medgav, enligt Ny teknik, att en bra produkt skulle kunna motverka Microsofts expansion på de asiatiska marknaderna.

Inte lika viruskänsligt

Den japanske näringsministern säger dock att det viktigaste skälet är att få fram ett system som inte är lika viruskänsligt.

Den japanska dagstidningen Nihon Keizai Shimbun uppgav tidigare i veckan att representanter från både det privata näringslivet och statliga myndigheter kommer att träffas senare i höst. Tanken är att man då ska försöka inleda samarbetet som ska leda fram till det nya operativsystemet.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM