Nytt viruslarm i dag

Kommer som falskt mail från Microsoft

TEKNIK

Nu varnar virusexperter för ett nytt datorvirus - Swen.

Det nya viruset utger sig för att vara en säkerhetsuppdatering från Microsoft. Det började spridas under torsdagen.

Swen stänger ner antivirusprogram och förstör brandväggar och bereder på så sätt vägen för det nya storvirus experterna fruktar.

På fredagen valde datasäkerhetsföretaget F-Secure att höja sin risknivå för viruset till den allra högsta.

- Det är det viruset som sprids snabbast i Sverige just nu efter vad vi kan se. Det spinner på oron för det nya Blaster-virus som väntas komma, säger Patrik Runald, virusexpert på F-Secure.

Swen-viruset sprids i första hand via mail och utger sig för att vara den senaste säkerhetsuppdateringen mot virus från Microsoft. Som avsändare står i regel "Technical support" eller "Security information". Den falska säkerhetsuppdateringen finns i en bifogad fil i mailet.

- Det ser väldigt proffsigt ut, men Microsoft har som policy att aldrig skicka ut några uppdateringar som bifogade filer, säger Patrik Runald.

Stänger antivirusprogram

Swen försöker stänga ner eventuella brandväggar och antivirusprogram och skickar sedan sig själv vidare till alla adresser som finns lagrade i datorn.

- Viruset i sig är ganska harmlöst och gör inte så stor skada. Däremot gör det att man är blottad för alla andra tusentals virus som cirkulerar, säger Runald.

Det är datoranvändare med något av Windows operativsystem, Win-95 eller senare, som drabbas. För att skydda sig är det åter igen dags att uppdatera sitt antivirusprogram.

Man riskerar även att smittas av Swen via chattnätet IRC eller fildelningsprogrammet Kazaa.

F-Secure misstänker att viruset kommer från Slovakien och är gjort av en person som kallar sig Begbie och som legat bakom flera tidigare virus.

Tidigare artiklar:

Åsa Asplid