Färglaser hemma - till rimligt pris

1 av 2 | Foto: Erik Roxfelt
Vinnande färg Färglaserskrivaren OKI C5100n var bäst i test, den kan till och med skriva ut banderoller på 1,2 meter.
TEKNIK

Svart, vit och grå. Så trist har laserskrivarens färgpalett varit. Men nu förutspås färglaserskrivaren bli den nya trenden på skrivborden därhemma. PC för Alla har testat fem skrivare för under 10 000 kronor.

För ett par år sedan kostade en färglaserskrivare mellan 16 000 och 41 000 kronor och vägde runt 50 kilo. Inget för vanligt hemmabruk, alltså. Så trots att laserskrivare är överlägsna både när det gäller utskriftskostnader och kvalitet så har de konkurrerats ut av bläckstråleskrivarna.

Men nu förutspås den nya färglasern bli trend hos datoranvändarna. Sedan i våras går det att köpa en skrivare för under 10 000 kronor och de nya modellerna väger 20-30 kilo. Det är fortfarande långt kvar till bläckstråleskrivarnas vikt och pris, men laserskrivarna har många fördelar.

Medan bläckstråleskrivarens färgpatroner måste bytas efter några hundra utskrifter så klarar lasern av runt 20 000 utskrifter. Det blir mindre krångel med att köpa och byta färgpatroner, helt enkelt. Att utskrifterna kommer ut både billigare, snabbare och i bättre kvalitet kan inte heller ses som någon nackdel.

En varning - de färgpatroner som ingår när du köper skrivaren är inte ens halvfulla. Av de fem skrivare som PC för Alla testade var det bara HP som skickade med ordentligt fyllda patroner.

Men har du stor plånbok och mycket plats på skrivbordet så kan det vara en god idé att byta ut bläckstråleskrivaren. Eller så kan du avvakta ytterligare ett par år och hoppas på mer prisras och viktnedgång för färglasern.

EPSON ACULASER C900N

Tidningen PC för Alla.

HP COLOR LASERJET 1500L

Tidningen PC för Alla.

MINOLTA MAGICOLOR 2300 DL

Tidningen PC för Alla.

MINOLTA MAGICOLOR 2300 W

Tidningen PC för Alla.

OKI C5100n

Tidningen PC för Alla.

Terri Herrera Eriksson (terri.herrera@aftonbladet.se)