Hackare pressar företag på miljoner

Hotar förstöra sajter om de inte får betalt

TEKNIK

Brottslig beskyddarverksamhet blir allt vanligare på internet.

Kriminella gäng utnyttjar hackartekniken och hotar att stänga ner olika företags sajter om de inte betalar dem pengar.

Nu riskerar företagsvärlden att förlora miljontals kronor.

En ny typ av brottslighet på internet har avslöjats. Kriminella gäng i framför allt östra Europa har börjat hacka sajter i syfte att tjäna pengar, skriver Financial Times.

Gängen hackar sig in på sajten och stänger ner den. Därefter skickar de ett hotfullt brev till sajtägaren där de kräver pengar för att inte stänga ner sajten igen.

Det är främst stora företag som gör mycket affärer på nätet som drabbas. De riskerar nu att förlora miljontals dollar, dels på avbrottet i affärer när sajten ligger nere, dels på att de tvingas betala brottslingarna.

Krävdes på hundratusentals kronor

Det senaste fallet uppdagades i Storbritannien där en vadslagningsfirma fick ett utpressningsbrev och krävdes på hundratusentals kronor efter att deras sajt plötsligt stängts ner.

- Vi har tagit hand om sex fall nu och det måste finns många fler, inte bara i Storbritannien, det här är uppenbart ett internationellt problem, säger Ian Morris på datasäkerhetsföretaget Equip Technology, till Financial Times.

Polisen uppmanar nu alla drabbade att inte falla till föga för utpressningen och istället anmäla brottet till polisen. Men det är inte lätt att stå emot.

- Det här är en beskyddarverksamhet. Uppmaningen till de här företagen är "Betala så lämnar vi er ifred", säger kriminalkommissarie Mick Deats.

Tidigare artiklar

Åsa Asplid