Svordomar i Microsofts stulna kod

Nu sprids den hemliga källkoden till Windows på nätet

TEKNIK

Svordomar och mycket privata kommentarer.

Det är några av de mer överraskande upptäckterna i Microsofts stulna källkod.

Koden, som nu sprids på mängder av fildelningssajter, har väckt både intresse och farhågor världen runt.

Det var i torsdags som Microsoft larmade om att delar av källkoden till operativsystemen Windows NT och Windows 2000 hamnat i orätta händer.

Hur säkerhetsläckan gått till är oklart, men redan igår fredag började koden spridas på internet via olika fildelningssajter.

På diskussionsgrupper som specialiserat sig kring ämnet flödar nu kommentarerna - inte minst kring upptäckten av svordomar i kommentarer gömda inne i koden, uppger CNN.

Ordet ”fuck” förekommer till exempel flitigt. Dessutom är koden späckad av olika privata anteckningar i samma profana stil.

Misstänkt läcka hittad

Experter som gått igenom koden har också hittat en rad hänvisningar till en annan mjukvarutillverkare, Microsofts samarbetspartner Mainsoft, vilket skapat misstankar om att den stulna källkoden kan ha läckt från just Mainsoft. Företaget fick tillgång till källkoderna 1994 för att kunna skapa möjligheter för användare att köra Windows i Unix-miljö.

- Vi kommer att samarbeta på alla sätt med både Microsoft och myndigheterna i undersökningen, säger Mainsofts styrelseordförande Mike Gullard.

Enligt amerikanska experter som studerat koderna innehåller den läckta Windows 2000 sammanlagt 30.915 filer med 13,5 miljoner rader. Windows NT-koden innehåller 95.103 filer eller 28 miljoner rader.

Mycket skräpkod

- Det är en blandning av bra kod och skräp som inte verkar vettigt, säger säkerhetsexperten Ken Dunham till CNN.

- Det verkar som någon har lekt med koden.

Det är oklart om svordomarna och kommentarerna lagts till efter att koden stulits eller om de skrivits in av Microsofts egna programmerare.

Läs också:

Lotta Holmström, Caroline Olsson