Nytt virus sprider sig mycket snabbt

Masspostad mask drabbade Sverige under eftermiddagen

TEKNIK

Viruset Netsky.B slog till mot Sverige i eftermiddag.

I kväll sprider sig den masspostade masken i hög fart.

Virusexperter klassar spridningen som en trea – stor – på en fyrgradig skala.

Det senaste viruset att slå mot Sverige – Netsky.B – är en masspostad så kallad mask av klassisk typ. Den som öppnar mejlens bilaga smittas.

– Den sprider sig väldigt, väldigt snabbt. Men det är ingen panik, säger virusexperten Per Hellqvist på Symantec.

Sprider sig via nätverk

Masken har dock en lite annorlunda funktion som kan ställa till det, framförallt för företag. Den sprider sig via nätverk, men infekterar inte nästa dator.

– Den ligger in en fil med ett intressant namn. Sedan väntar den på att man ska hitta filen, tycka att det verkar spännande, öppna den och smitta ned sig själv, säger Per Hellqvist.

Det betyder att Netsky.B kan komma att vålla bekymmer under lång tid. Per Hellqvist hoppas dock att den kom till Sverige vid ”rätt” tidpunkt.

Kontoren stängda

De första rapporterna kom i eftermiddag och det kan vara för sent på dagen för att den ska få största möjliga spridning.

– Kommer den så sent så får de flesta mejlen under kvällen och natten när kontoren är stängda. Och till i morgon har många företag uppdaterat sina anti-virusprogram, säger han.

Symantec bedömer spridningen som en trea – ”stor” – på den fyrgradiga skala som går upp till ”massiv”. Så mycket skada bör den dock inte ställa till med.

Och de vanliga rekommendationerna gäller: Öppna inte filer du inte känner igen och uppdatera anti-virusprogrammen.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM