Kina stänger tusentals internetkaféer

Kulturministern: Det är problem med skötseln av dem

TEKNIK

Kina har stängt 8600 internetkaféer de två senaste månaderna i allt hårdare tag mot medier, uppgav statspress på tisdagen.

– För tillfället finns det många problem med skötseln av internetkaféer och internetleverantörer, sade kulturminister Sun Jiazheng till Folkets Dagblad.

Kulturministern antydde att kampanjen är långt ifrån över och uppmanade myndigheter på gräsrotsnivå att vara hårdare mot internetkaféer som erbjuder tjänster till minderåriga och att instifta hårdare böter för de kaféer som bryter mot bestämmelserna.

Aktionen är en följd av att propagandadepartementet i oktober förra året lanserade en ”utbildningskampanj” för att stärka kommunistpartiets kontroll över medier, inklusive tv, press och elektroniska medier. Tio andra departement var också inblandade i aktionen.

Näst flest internetanvändare i världen

Trots restriktioner från regeringen har Kina, efter USA, flest internetanvändare per år med 79,5 miljoner användare i december 2003, en ökning med 20 miljoner sedan 2002.

Kraftåtgärderna syftar också till att få bukt med pornografi och att utestänga personer under 16 år från lokaler med internetspel. De två senaste månaderna har också myndigheterna kraftigt begränsat användandet av bland annat diskussionsforum på internet.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM