"Jag rekommenderar Mac för alla som är oroliga över virus"

It-experten Mikko Hypponen svarade på läsarnas frågor i chatten

TEKNIK

   Mikko Hypponen säger: Hej nu är jag här. Skicka era frågor, kiitos.

Jonas säger: Varför ligger alltid "the bad guys" teknologiskt före "The good guys"?

   Mikko Hypponen säger: När en virusskrivare har skapat ett virus så kontrollerar de oftast dessa mot alla kända antivirusprogram. De säkerställer alltså att det de skapar inte detekteras. Därför är det viktigt att ständigt uppdatera sitt virusskydd.

Larssa säger: Tjenare Mikko, jag läste för några år sedan tror jag det var, att man kunde spränga ens dator. Stämmer denna info?, dvs att ens dator blir en bomb om folk "hackar" den. /mvh Lars E

   Mikko Hypponen säger: Nej, det är helt omöjligt att påverka en dator fysiskt. Det värsta som kan hända är att de programmerar om BIOS på datorn så att den inte går att starta. De kan aldrig förstöra hårdvara.

sussie säger: Vad är det intressantaste med ditt jobb?

   Mikko Hypponen säger: Det är som att spela schack mot en okänd motspelare och partierna är alltid olika beroende på vem man möter. Jag har ännu inte haft en tråkig dag på jobbet, och jag har jobbat med detta sedan 1991.

Dennis säger: Hur skulle en terrorattack mot internet se ut, vad är det värsta som skulle kunna hända?

   Mikko Hypponen säger: En traditionella terrorattack mot Internet är speciellt trolig eftersom terrorister vill orsaka rädsla och panik vilket du inte gör speciellt enkelt på Internet. Men du skulle kunna göra kombinationsattacker där du gör en "verklig" attack samtidigt som du gör attacker på Internet, t ex överbelasta 112 numret så att det inte går att nå räddningspersonal.

säger: hur skyddar men sig bäst mot "modemkapare"

   Mikko Hypponen säger: Det bästa är att antingen använda säkerhetsprogram som har detta inbyggt eller ladda ner Bluffstopparen från Konsumentverket. Ett annat gott råd är att koppla ur telefonsladden från modemet när man inte använder det.

peakk säger: Vad har man för försvar mot en eventuell ddos-attack mot en stor internet-knutpunkt? T.ex. om man tar över kluster på universitet i USA och försöker stänga av delar av internet?

   Mikko Hypponen säger: DDoS attacker är en av de svåraste att skydda sig mot. Försvaret är olika beroende på vilken typ av DDoS attack som man utsätts för. T ex hade Microsoft en stor överbelastningsattack i februari som de klarade tack vare att vi gav dem specifik information om hur de kunde undvika just denna.

r säger: Vad har du för typ av utbildning?

   Mikko Hypponen säger: Jag har en examen från Institutet för Informationsteknologi i Helsingfors men är, som de flesta i denna branch, till största delen självlärd.

hegge säger: hur kommer it världen att se ut om 100 år, kommer det att se ut som idag med en massa virus och maskar ?

   Mikko Hypponen säger: Om hundra år kommer jag inte bry mig men... :-). Skämt åsido, virus kommer att finnas kvar eftersom de är ett socialt problem, inte ett tekniskt problem.

macintosh säger: hur är säkerheten med en macintosh jämfört med en pc, vad det gäller virus?

   Mikko Hypponen säger: Det finns 90 virus för Macintosh och 90 000 för PC. Macintosh är säkrare tack vare flera saker, däribland att antalet användare är mindre och därför är det inte lika intressant att skriva virus för Mac. Jag rekommenderar Macintosh för alla som är oroliga över virus.

adde säger: Hej Mikko hur effektiva är brandväggs program som t.ex. zona larm etc kan man vara trygg om man har ett sådant installerat

   Mikko Hypponen säger: Det viktigaste är att man har en brandvägg, inte vilken man har. Det spelar inte så stor roll om det är en programvara eller en fysisk hårdvara. Det viktigaste är att man har en.

interaktionsdesigner säger: Hur får man ditt jobb??

   Mikko Hypponen säger: Vi letar alltid efter nya virusforskare. Om du kan programmera (assembler) eller kan reverse-engineering, kontakta mig...

säger: Hej Mikko!! Jag har precis flyttat... Nu har jag börjat att få en så helsikes massa virusmail... Varför??? Jag fick inte det innan och använder mig av samma virusskydd, Norton... Tacksam för svar Tessan

   Mikko Hypponen säger: Jag tror inte att detta har något att göra med att du flyttat. Antalet virus som går runt på Internet går alltid upp och ner och just nu har vi en väldigt stor aktivitet på Internet. Det kan även vara så att din e-postadress har publicerats på Internet (eller du själv har gjort det) och detta gjort att virus letat upp den.

xfgg säger: Hej Mikko! Jag är utbildad nätverkare med inriktning på säkerhet och undrar vilken väg jag skall gå för att hitta ett intressant jobb som ditt? Är det praktiskt möjligt för en "svensson" att bli en del av polisväsendet utan en "polisutbildning"?

   Mikko Hypponen säger: Huruvida det är möjligt för en tekniskt utbildad person att bli en del av polisväsendet i Sverige kan jag tyvärr inte svara på då jag är från Finland. För att jobba i den här branschen bör du ha så mycket "low-level" erfarenhet som möjligt (assembler, reversengineering etc).

säger: Hallo Mikko. Har hört att Windows 98 är säkrare att ha jämfört med XP när det gäller virusangrepp. Stämmer det?

   Mikko Hypponen säger: Nej, XP är mycket säkrare än Windows 98.

Kurra säger: Har du själv spridit virus innan du blev en god guy??? om i så fall.. varför??

   Mikko Hypponen säger: Nej, självklart inte. Jag har aldrig skrivit ett virus och antivirusföretag anställer ALDRIG någon som har skrivit virus.

mongo säger: Hur stort är problemet med DDOS attacker i dagsläget?

   Mikko Hypponen säger: Vi har sett attacker på sistone där olika grupper utpressar företag och hotar med DDoS attacker om de inte betalar en viss summa. Så det blir vanligare.

Hagge säger: Hur vet man att man har konfigurerat sin brandvägg rätt? För vissa mjukvarubrandväggar går knappt att konfigurera.

   Mikko Hypponen säger: Det bästa är om man testar sin brandvägg mot angrepp utifrån. Det finns flera webbplatser som har denna test så sök på någon sökmotor efter "test your firewall" så hittar du flera.

Moderator säger: Nu är chattet slut, aftonbladet.se tackar Mikko Hypponen och alla som chattat.

   Mikko Hypponen säger: Tack alla för brafrågor! Heja Finland i Hockey-VM!