18-årig tysk skapade datorviruset Sasser

Sven gynnade sin mammas PC-företag

TEKNIK

BERLIN

18-årige Sven J är ynglingen bakom datorviruset Sasser.

Det tjänade hans mamma på.

Hon driver företaget "PC-första hjälpen".

Allteftersom sonens virus fick tusentals datorer i området kring byn Waffensen i delstaten Niedersachsen att krascha, växte kön till mammans företag där de fick betala dyrt för hjälp.

Hon säger sig inte ha vetat något om sin sons hobby.

Angavs för två miljoner

Det gjorde däremot andra från hackarmiljöer i Niedersachsen. Förra onsdagen gick det ut ett meddelande från Microsoft i Seattle om en belöning på drygt två miljoner kronor till den som avslöjade upphovsmannen.

En av hans kamrater kan nu se fram emot belöningen efter att ha förrått honom.

Experter från Microsoft deltog i aktionen då polis slog till mot familjens hus i fredags kväll. Sven J erkände direkt. Därefter släpptes han fri - tack vare sin ålder.

28 andra virus

- Merparten av hans lagbrott gjordes innan han fyllde 18 år. Han kommer att åtalas för brott som kan ge fem års fängelse. Men i detta fall kan jag inte föreställa mig att det blev snack om högre straff än samhällstjänst, säger en talesman för riksåklagaren.

Det är nu klart att Sven J ligger bakom 28 andra virus som har huserat på nätet sedan i februari. Men varken de eller Sasser orsakade någon egentlig skada. Sasser får datorn att slå av sig själv.

Asbjørn Svarstad