”Sänk priserna”

Skivbolagen är de stora bovarna, anser läsarna

TEKNIK

Det är skivbolagen som är de stora bovarna.

Det anser aftonbladet.se:s läsare, apropå de svenska artisternas utspel mot nedladdning av låtar på internet.

Men även artisterna själva får sig en släng av sleven.

Eva: Alla har ju i alla tider kopierat musik på det för den tiden mest aktuella sättet, så varför ska det vara annorlunda nu? Låt multimiljonären Per Gessle svara på det så ska jag gärna komma och betala 100 kronor när han kommer och spelar i Falkenberg nästa gång? så han slipper svälta.

Anders: Jag tycker att det är bra att artisterna säger ifrån. De förlorar stora pengar på att folk tankar musik från nätet. Det drabbar inte bara artisterna utan även musikerna som spelar på låtarna som tappar inkomster i form av SAMI-pengar och annan ersättning. Totalförbjud det så blir det billigare att köpa skivor i handeln också.

Carl-Peter: Jag vill inte försvara nedladdningen för artisterna ska ju leva på det de gör, men kan det vara rimligt att Artisten bara ska ha 1-1.5% av vad en cd kostar medan skivbolagen ska ha 45-60% av vinsten? Varför kan inte artisterna sammarbeta och ordna sidor på nätet där man kan köpa deras musik på ett säkert sätt? Som det är i dag så tycks det vara skivbolagen som styr vad som ska finnas på marknaden.

Rickard: Jag tycker det är rätt patetiskt av svenska artister att börja gnälla för att någon tankat deras låtar. Det är inte nedladdarna som är era fiender utan bolagen, som de senaste 5-6 åren höjt skivpriserna enormt.

Peter: När industrin marknadsför musik, film och dataprogram under falska förespeglingar är fildelning tyvärr ett nödvändigt ont. Om jag köper något som inte fungerar eller inte är som utlovat då har jag INGEN bytesrätt.

Henke: Sluta lägga all skuld på fildelarna. Det finns en grundorsak till varför fildelning har uppkommit och det är den man skall lägga vikten på att lösa. Jag tror att en stor bidragande orsak till detta är just de höga skivpriserna.

Trötter: Artisterna säger "Vi vill inte bli bestulna", jag säger "Jag vill inte bli bestulen". Jag laddar inte ner musik från nätet men är ändå tvungen att betala för deras musik. Varje gång jag gör en backup på min dator med en dvd eller cd skall jag finasiera dem via stim-skatt på dessa media.

Mr Mp3: De borde skämmas de där förbannade artisterna som har mage att gnälla över att dom tjänar så "lite". Skulle ge mycket för att se hur mycket Magnus Uggla har på banken eller Alcazar för den delen. De kanske borde prova på att jobba fyrskift på SKF!

Stefan: Om jag ändå inte hade tänkt köpa en skiva som jag i stället laddar ner på nätet så har ju ingen förlorat några pengar på det, hur kan det då vara stöld? Tvärtom så kanske jag får upp ögonen för någon artist som jag annars aldrig skulle ha stöttat på något sätt.

Rolf: Är det konstigt att ungdomar laddar ner musik från nätet när en cd-skiva kostar runt 200 kronor i butiken och produktionskostnaden är 35-40 kronor?

Jan: Jämför med bokbranschen. Det finns bibliotek men det säljs ändå massor av böcker. De har även bokrea. (På NYA BRA böcker) Problemet är att till skillnad från bokindustrin, så kommer det ut cirka 85 procent skit på film & spel marknaden. (Även musikindustrin har brister.) Folk har tröttnat på att betala 500 kronor för ett skitspel och 250 kronor för en film som man ser en gång.

Amanda: Det här visar bara hur giriga Per Gessle m fl är. Förr i tiden fanns det bandspelare som alla spelade in på från radion, och ingen artist dog för det. Nu ska de liksom Joakim von Anka rulla sig i pengar.

Anonym: Dagens ungdom har inte så mycket pengar, men de har tillgång till internet. Nu kan man inte göra som man gjorde förr. Kolla på omslaget och lyssna lite, sen köpte man skivan. I dag måste du veta att skivan är bra. Sänk priserna rejält, vem vill då ha en komprimerad MP3 fil när originalet är billigt?

Roger: "Vi tycker inte att det är konstigt att livsmedelshandlaren tjänar pengar på den falukorv som säljs i butiken”. En falukorv kostar inte 189 kronor. Dessutom är inte min ICA-handlare mångmiljonär på att sälja korv...

Janne: Jag är säker på att vanligt folk skulle köpa artisternas plattor i butiken om de var gjorda med tolv bra spår. Som det ser ut idag så är det en eller om man har tur, två bra låtar på en skiva Varför inte sälja låtarna på MP3-format i butiken så inser nog de flesta artisterna vad folk vill betala för. Ett solklart bevis på att detta stämmer att försäljningslistan domineras av Absolute-music-plattor.

Tidigare artiklar:

ARTIKELN HANDLAR OM