Så här jagas nätpiraterna

Resurserna räcker inte till för att spåra musik- & filmspridare

TEKNIK

Personer som sprider film på internet behandlas olika beroende på var de bor.

Det visar Aftonbladets granskning av synen på fildelare bland länens poliser och åklagare.

I Västerås väcktes åtal mot en man som spridit en film på nätet, i Eskilstuna lades utredningen i ett liknande fall ner.

Foto: LASSE ALLARD
"BORDE VARA TILLÅTET" Magnus Eriksson, 24, från Piratbyrån laddar hem och sprider musik och filmer på internet. Han tycker att fildelning borde vara tillåtet. "De som säger att man ska stoppa fildelning har inte fattat vad det här med internet handlar om", säger han.

Granskningen avslöjar också att polisen inte aktivt jagar fildelare i något län i Sverige.

-Vi ligger lågt för tillfället. Privatpersoner som laddar hem och därmed fildelar är inte prioriterat hos oss, säger Hans Axelsson, kriminalinspektör i Karlskrona.

Väntar på domen

Resurser saknas, både hos polis och hos åklagare. Dessutom skiljer sig synen på fildelning åt mellan länen.

I Västerås väcktes det första svenska åtalet gällande fildelning i liten skala i slutet av mars. En 27-årig man åtalades för att ha gjort filmen Hip Hip hora tillgänglig för andra.

Straffet är böter eller fängelse i upp till två år. Landets åklagare håller andan i väntan på domen.

-Om det bara blir böter kommer man i framtiden inte att kunna få ut uppgifter om vilka datorer som delar med sig av sina filer, säger kammaråklagare Chatrine Rudström.

Hon begärde, fick ut sådana uppgifter och väckte åtal mot 27-åringen. I Eskilstuna däremot lades utredningen i ett liknande fall ner därför att förundersökningsledaren inte tyckte att straffvärdet var tillräckligt för att man skulle kunna få ut sådana uppgifter.

Läggs troligen ner

- Problemet är att det inte är prövat. Jag tyckte att det inte var min ensak att bestämma straffvärdet, jag ville få det klarlagt i domstol, säger Chatrine Rudström.

I Västerbotten räcker det inte till åtal att en person laddat ner filmer och gjort dem tillgängliga för andra.

-Jag har haft ett piratkopieringsärende tidigare, men varken tingsrätt eller hovrätt ansåg att det var straffbart, säger kammaråklagare Kjell Janneson.

Han har ett antal fildelningsärenden på sitt bord som han troligen kommer att lägga ner.

Intressegrupp jagar

Nästan alla fildelningsärenden som utreds i Sverige kommer från Antipiratbyrån.

-De har ju bestämt sig för att driva den här frågan och det innebär att polismyndigheterna som utreder det här kommer att sättas på prov, säger Thomas Hörnfeldt, chef för ekoroteln vid polisen i Örebro.

Läs mer

Inte olagligt att ladda hem

Hårda krav för husrannsakan

Läs även

Malin Axelsson, Therese Holmberg