Ladda ned musik – helt lagligt

Här hittar du miljoner låtar som du kan köpa

TEKNIK

Världens största musikaffär har nu öppnat i Sverige.

Via internet finns nu 1,5 miljoner låtar att köpa helt lagligt.

Foto: MATTIAS CARLSSON
VÄNTAR PÅ MER MUSIK Malin Karlsson, Patricio Romero och Fanny Zedenius är sugna på mer musik att ladda sina mp3-spelare med. Med de nya nätbutikerna blir det dessutom lagligt - även om vi får betala för det.

Datorjätten Apples musikbutik Itunes har varit på väg till Sverige länge.

Både skivköpare och skivbranschen har otåligt väntat på en nätbutik för laglig musik med ett brett sortiment. Itunes har runt 1,5 miljoner låtar i sitt sortiment. Tio gånger mer än de flesta svenska nätbutiker för musik.

Hoppas på draghjälp

-Vi är väldigt positiva till Itunes och hoppas att det ska ge draghjälp till andra nätbutiker som säljer musik lagligt på internet och på sikt minska den olagliga kopieringen av musik på internet, säger Hélène Rönnmark på skivbranschen organisation IFPI.

Priset för att köpa en låt på Itunes är 9 kronor. Ett helt album kostar 99 kronor. De svenska priserna ligger på samma nivå som i de övriga 16 europeiska länder där Apple nu öppnat butiker. Men de är nästan 30 procent högre än priserna på Itunes i USA.

Lägre moms

-Skillnaden består i princip helt av vår moms. I de svenska priserna ingår moms och i USA är den låg eller finns inte alls, säger Fredrik Hallstan, pr-chef för Apple i Norden.

I Itunes sortiment ingår musik från de fyra största skivbolagen i världen: EMI, Sony/BMG, Universal och Warner. Dessutom finns ett stort antal mindre skivbolags artister representerade.

Det finns även ett antal svenska och nordiska artister.

Audio Lunchbox

Bengans

Emusic

Homedownloads

Itunes

Poplife

Läs mer:

Peter Pettersson