Adjö tristess - hej långfilm

Se på film var du vill med bärbara mediaspelaren

TEKNIK

Aldrig mer uttråkad med film i flygande fläng. Vi har testat sex bärbara mediaspelare som garanterat livar upp din vardag.

Foto: fredrik stehn

Vissa tekniska innovationer genererar mest snack. Bärbar multimedia är ett sådant segment av konsumentelektronikens outgrundliga marknad.

Alla pratar om det, men få äger faktiskt en dylik grunka.

Vi kan förstås bara spekulera i anledningarna till att rörlig bild för folk i farten inte fått den förväntade genomslagskraften. Troligtvis ligger det i sakens natur att ekvationen inte går ihop: ljud har man i bakgrunden som ett soundtrack till sitt liv, men kombinationen ljud och bild kräver din fulla uppmärksamhet, vilket rimmar illa med att gå, lunka, löpa, köra bil eller båt.

Men det fi nns naturligtvis stunder då även den här tekniken känns nödvändig. Huvudanledningen stavas tristess, och då tänker vi inte bara på Atlantflyget eller nattåget till Åre. Regnveckan i sommarstugan, helgen hos svärföräldrarna och benbrottet i puckelpisten är alla exempel på situationer som kräver många, långa timmar av audiovisuell stimulans, om man ska överleva.

Dessutom är tekniken tillräckligt mogen för att du ska kunna klara dig med enbart din mobila kamrat, och då börjar det bli än mer intressant.

De fl esta hårddiskbaserade bärbara spelarna har till exempel stöd för inspelning från externa källor, och rejält med utgångar att koppla till såväl hemmabiosystem som dumburk. Anar vi en laptopliknande utveckling här? Absolut! Vilken tur att du investerat i den här blaskan då, eftersom vi tagit reda på allt du behöver veta om bärbar multimedia.

Läs också:

Mats Glaad , Per-Erik Gustavsson , Fredrik Stehn , alla på tidningen Radar

ARTIKELN HANDLAR OM