Gör ditt vardagsrum till en biograf

Fyra hemmabioanläggningar i test

TEKNIK

För att din dröm om bio i hemmet ska bli komplett återstår efter storbild en minst lika viktig komponent, nämligen multikanalsljudet.

Yamahas ”ljudprojektor” - ett avancerat alternativ till hemmabiosystemet.

Har du sett en actionladdad film på bio vet du att det handlar om en utökad rumskänsla där till exempel flygplan kan kraschlanda bakom din rygg ackompanjerat av vibrerande jordbävningsbas. Även mer subtila filmer drar naturligtvis nytta av de extra ljudkanalerna genom att låta musik och miljöljud strömma från alla håll och kanter.

Måste klara Dolby Digital och DTS

För att åstadkomma detta behövs en surroundförstärkare, eller receiver som den kallas med inbyggd radio, som tar in den digitala ljudsignalen från DVD-spelaren, avkodar och omvandlar den till analogt format för att slutligen förstärka och skicka ut ljudet till högtalarna.

Ett grundkrav är att förstärkaren klarar Dolby Digital och DTS vilket är det mest förekommande ljudformaten för multikanalsljud på dagens DVD-filmer. Satsar man på en lite dyrare förstärkare får man framför allt mera effekt men också fler och bättre in/utgångar och finesser som till exempel möjligheten att hantera videosignaler.

Förutom förstärkare behövs naturligtvis någon form av högtalarpaket.

Ett vanligt utförande är ett så kallat 5.1-system med två fronthögtalare plus center, två satellithögtalare baktill samt en subwoofer på golvet. Det finns förstärkare som klarar fler kanaler än så men för det flesta räcker den här uppsättningen tillräckligt långt.

Trådlöst för att slippa sladd

Många konsumenter tilltalas dock av enkla lösningar och därför finns det alternativ för dem som inte är roade av att dra långa ljudkablar längs med väggarna.

En lösning är att försöka simulera surroundljud med bara fronthögtalare via avancerad frekvensbearbetning. Riktigt jämförbart med äkta surround är det inte även om ljudbilden kan upplevas som större.

En annan lösning är att skicka ljudet trådlöst till de bakre högtalarna. Visserligen måste satelliterna strömförsörjas via elnätet men de långa ljudkablarna från förstärkaren blir ett minne blott.

Ställer in automatiskt

Ett avancerat alternativ står Yamaha för med sin ”ljudprojektor” YSP-800 som kan ersätta alla högtalare i systemet förutom subwoofern.

Förutom slutsteg ryms hela 23 högtalarelement i den långsmala lådan och via en mikrofon kan YSP-800 mäta hur ditt rum ser ut och automatiskt ställa in de optimala fördröjningarna och frekvenserna. Dessutom vinklas 21 av elementen så att ljudet reflekteras mot väggarna och därigenom skapas ett överraskande väl fungerande surroundljud i framför allt ”lågmöblerade” rum.

Budget för lägenhet

Vill man börja från absoluta början kan det vara värt att titta på allt-i-ett-system som inkluderar en kombinerad DVD/receiver samt högtalarpaket. Bor man i lägenhet där baddarbas är överflödigt går det att komma över ett effektsvagt budgetsystem för en billig peng.

Är man beredd att betala mer får man en kraftfullare receiver utrustad med trevliga exrafinesser samt bra anslutningar som HDMI.