Hackare kapade webbkameror

Såg och hörde allt – försökte pressa sina offer på pengar

TEKNIK

Videochattar du med dina kompisar?

Tänk på vad du säger – för det kan vara någon annan som ser och hör dig.

Spansk polis har gripit två 17-åriga pojkar för att ha kapat webbkameror och försökt pressa sina offer på pengar.

Foto: gunnar seijbold
Hackare kan använda sig av din webbkamera för att komma över känslig information.

Pojkarna som gick på en skola i Alicante-området, skapade ett så kallat trojanskt program och använde det till att spionera på andra ungdomar via deras webbkameror, skriver The Register.

De tog upp delar av samtal och informationen använde pojkarna sedan till att försöka pressa andra studenter på pengar.

– De gjorde det för pengarna. De var förberedda på att utöva utpressning och stjäla från sina medstudenter såväl som att sälja information om sådana som inte hade rent mjöl i påsen, säger Carole Theriault som är säkerhetskonsult på Sophos.

Köpte varor

Polisen i Madrid har även gripit två vuxna personer som ska ha använt pojkarnas program till att skaffa sig kreditkortsinformation.

Männen ska ha lyckats tillskansa sig över 500 000 kronor innan de greps av polisen. Pengarna använde de till att köpa diverse varor och tjänster.

Det är inte första gången som den spanska polisen griper programmerare som tagit kontroll över andras webbkameror. I januari greps en 37-årig man som tillskansat sig känslig bankinformation på ett liknande sätt.

I april i år greps en man på Cypern, misstänkt för att ha hackat sig in i en webbkamera i syfte att smygtitta på en ung kvinna i hennes sovrum.

Susanna Vidlund