Svenska fildelare polisanmälda

Skivindustrin anmäler Direct Connect-användare

TEKNIK

IFPI, skivindustrins intresseorganisation i Sverige, polisanmälde på torsdagen flera fildelare för brott mot upphovsrättslagen.

Anmälan riktar sig främst mot fem svenska så kallade Direct Connect-hubbar och ett antal användare som varit uppkopplade till dem.

– Vi har samlat in bevis mot väldigt många fler. Vi har bevismaterial mot ytterligare 100 olika hubbar just nu. Men nu väljer vi att börja med fem och inväntar Rikskrims mottagande. Om det går vägen så går vi vidare med fler anmälningar, säger Ludvig Werner, ordförande på IFPI till aftonbladet.se.

Mötesplats

Enligt Ludvig Werner är problemet med fildelning stort i Sverige.

– Antalet hubbar och medlemmarna där ökar kraftigt.

En hubb fungerar som en mötesplats för nedladdare och uppladdare av musik som är upphovsrättsskyddad.

– I det här fallet är hubbarna ett elitfildelningsnätverk som fungerar som en ankytningspunkt för de olika användarna.

Ludvig Werner menar att det finns ekonomiska intressen bakom hubbarna.

– De har ofta reklam på hubbarna och på de sajter som öppnar upp eller marknadsför hubbarna. Det är uppenbart att det finns ekonomiska intressen, säger Ludvig Werner.

Skadar musiker

Användarna måste tillhandahålla en viss mängd innehåll i form av företrädesvis film och musik på sina datorer för att få koppla in sig på nätverket.

IFPI vet inte vilka personer som ligger bakom hubbarna och internetleverantören är förhindrad att lämna ut uppgifter om deras identitet. Polis och åklagare kan däremot begära att internetleverantören lämnar ut uppgifterna.

Med hjälp av polis och åklagare försöker nu IFPI sätta dit de som driver hubbarna som gör det möjligt att fildela.

– De anmälda hubbägarna ägnar sig åt brottslig verksamhet som på ett uppenbart och uppsåtligt sätt skadar alla de människor som arbetar med musik.

Samtidigt menar Ludvig Werner att det finns lagliga sätt för folk att ladda ned musik från nätet och han hyser hopp om framtiden.

– Det handlar om att man ska flytta över olagliga konsumenter som har vant sig vid att ladda ned illegalt. När man vant sig vid ett sätt så tar det lite tid att vänja sig vid ett nytt, lagligt sätt.

Om IFPI:

Läs mer:

TT , Susanna Vidlund