”Hitta en affärslösning istället för att jaga 14-åringar”

Aftonbladets IT-expert Peter Petterson om kampen mot fildelarna

TEKNIK

På torsdagen polisanmälde IFPI flera fildelare i sin bekämpning av brott mot upphovsrättslagen.

Men enligt Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson har de ingen större chans att stoppa den populära fildelningen.

– Svenskar i alla åldrar fildelar men det är svårt att bevisa. IFPI gör som Don Quijote och slåss mot väderkvarnar, säger han.

Anmälan riktar sig mot fem svenska så kallade Direct Connect-hubbar och ett antal användare som varit uppkopplade till dem.

Men det är en droppe i havet. Enligt Peter Pettersson är fildelning mycket vanligt i Sverige och utbrett i alla åldrar.

– Det är ju hundratusentals svenskar som gör det. Det kan rentav vara miljontals, men det är svårt att säga.

Hur många använder Direct Connect?

– Allt färre använder numera Direct Connect och liknande program som Kazaa och Limewire. Den typen av fildelningsprogram visar IP-adressen hos den som är uppkopplad och via IP-adressen kan man sedan tillsammans med internetleverantören spåra vilket bredbandsabonnemang som använts.

Vad har fildelarna istället gått över till?

– Bittorrent är vanligast i dag. Där delas ursprungsfilen upp i pyttesmå bitar som sedan fördelas ut. Du tar emot material samtidigt som du skickar vidare och ju fler som vill ladda ned en fil, desto snabbare går det. I praktiken blir det tekniskt omöjligt att avslöja vem eller vilka som är uppkopplade på fildelning via Bittorrent.

Endast dagsböter

I Sverige är Pirate Bay den mest kända fildelningscentralen, enligt Peter Pettersson.

– Alla sådana här fildelningscentraler eller depåer har ett program som registrerar vilka som delar en fil. Men det säger bara att du har ett fragment av långfilmen på din dator.

För att få information kring fildelarnas identitet, måste IFPI gå till domstol för att få möjlighet att göra husrannsakan.

– Men problemet är att de domar som hittills har kommit endast har lett till dagsböter. Så länge brottet endast ger dagsböter får de ingen husrannsakningsorder och då kommer inte leverantören att lämna ut IP-adressen. I praktiken blir det omöjligt att komma åt fildelarna. De borde hitta en affärslösning istället för att jaga 14-åringar som fildelar.

Svårt att bevisa

Enligt Peter Pettersson är det dock lite för tidigt för de svenska fildelarna att ta ut segern.

– Det finns inte tillräckligt många prejudikat så det är svårt att sia om framtiden.

Men Peter Pettersson tror inte att fildelarna behöver vara alltför oroliga.

– IFPI och Antipiratbyrån kan samla på sig hur många IP-adresser de vill. Får de inte loss vem som sitter bakom datorn är det ändå omöjligt. Och i flerhushåll måste de ju kunna bevisa vem som har laddat ned filerna och det är inte rimligt. Än så länge har de endast gett sig på singlar och det finns brister i systemet.

Läs mer:

Susanna Vidlund