Testa farten på ditt bredband

Ny gratis tjänst – det går på ett klick

TEKNIK

Nu lanseras Bredbandskollen.

Ett nytt sätt att testa farten på ditt bredband som är enklare och bättre.

De flesta som har bredband är intresserade av hur snabbt bredbandet i själva verket är.Helst vill man mäta med en oberoende tjänst så att man kan kolla sin operatörs uppgifter och leverans.

Redan 2001 kom första versionen av programmet Tp-test som utvecklades på initiativ från den dåvarande it-kommissionen. Det är ett program för pc och mac som laddas ned och som sedan kan testa hastigheten på bredbandet.

Kör direkt på nätet

Sedan dess har det kommit flera nya versioner. Den senaste kom tidigare i år. Men nu lanseras en ny tjänst som är både förbättrad och förenklad jämfört med tp-test.

Det är en test som körs direkt på en webbsida. Utan att man måste ladda ned och starta något speciellt program.

– Bredbandskollen hjälper kunderna att lokalisera felkällor och felsökarguiden avlastar operatörerna då den även hjälper de konsumenter som har problem med sin egen utrustning, säger Danny Aerts vd på .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur).

Kostar ingenting

Det är .SE som tillsammans med post- & telestyrelsen och konsumentverket som betalat för utvecklingen av Bredbandskollen.

Tjänsten är gratis att använda. Man kan välja mera avancerade tester om man vill. Men de som bara vill veta hur fort det går kan klicka direkt på testrutan på förstasidan och dra igång testen.

ARTIKELN HANDLAR OM