Sexbrottslingar ska stoppas på Myspace

Inför nya regler för att ge unga bättre skydd

TEKNIK

SAN FRANCISCO. Myspace backar efter kraven från myndigheter och föräldrar.

Webbsajten inför nya regler för att stoppa sexualbrottslingar från att använda Myspace för att ragga ungdomar.

— Internet är ett område som kan vara mycket svårt för polisen att övervaka, säger Ed Brown, statsåklagare för delstaten Kalifornien.

Efter starka påtryckningar från statsåklagare från en rad delstater i USA och från olika föräldragrupper backar nu webbcommunityn Myspace och inför nya, hårdare regler för vilka som ska kunna vara på communityn och hur man ska kunna skapa nya konton.

Myspace ägs i dag av mediamogulen Rupert Murdochs bolag och stod inför ny lagstiftning om den inte självmant ändrade reglerna.

Fyra nya regler

Bland de ändringar som genomförs omgående märks:

Föräldrar ska kunna skicka in sina barns e-postadresser för att undvika att sexualbrottslingar stjäl dem för att skapa egna krypin och lura ungdomar.

För barn upp till 17 års ålder ska standardinställningen vara privat vilket innebär att inte vem som helst kan se deras uppgifter utan bara de kompisar de bjuder in.

Åtgärda klagomål om felaktig användning av sajten inom 72 timmar.

Förbättrade möjligheter att stoppa minderåriga att använda sajten utan föräldrarnas vetskap.

Poliser var lockbete

Poliser i New York har den senaste tiden testat att sätta upp fejkade krypin in Myspace och där de låtsats vara ungdomar i åldrarna 12-14 år. De har mer eller mindre omedelbart kontaktats av vuxna som är ute efter sexuella kontakter.

Utöver de omedelbara åtgärderna har Myspace också gått med på att öka sitt samarbete med polis och sociala myndigheter i den fortsatta utvecklingen av communityn.