Tullen kan kopiera din dators hårddisk

Ny dom kan slå mot USA-resenärer

Uncla Sam vill komma åt innehållet i din dator – och han har rätten på sin sida.
TEKNIK

På väg till USA med dator, smartphone eller kamera i bagaget?

Se upp. Ett färskt domstolsbelut ger den amerikanska tullen rätt att utan skälig misstanke inte bara söka igenom, utan även kopiera innehållet på dina prylar.

Allt sedan attackerna i New York för drygt sex och ett halvt år sedan har det blivit allt svårare att vara resenär. Numera har vi vant oss vi timslånga köer för att få vårt handbagage röntgat av bistra och överallvarliga säkerhetsvakter, och vi har vant oss vid att öppna och visa våra datorer för att visa att det är en dator och ingenting annat.

Microsoft hjälper till

Nu har dock den amerikanska säkerhetsivern nått nya höjder. En amerikansk domstol fastslog den 21 april att den data eller de bilder som du har lagrat på hårddisken eller på minneskortet är att likställa med ditt bagage. Därför kan det också genomsökas.

Datorjätten Microsoft har i relativ tysthet försett amerikanska myndigheter med ett litet verktyg vid namn COFEE, (Computer Online Forensic Evidence Extractor). Verktyget är egentligen till för att bekämpa nät-kriminalitet och används för att genomsöka misstänkta datorer och säkra digitala bevis från dessa.

Rensa före resan

Detta verktyg kan nu komma att användas på vanliga intet ont anande resenärer på väg till semster i New York, Florida eller kanske smekmånad på Hawaii.

För den som funderar på att resa till USA så kan det vara bra att kolla igenom datorn eller kameran före avresan och kanske avlägsna de där speciella bilderna på älsklingen, de illegala mp3:orna samt allt det som på något vis kan komma att uppfattas som anti-amerikanskt. Allt för att vara på den säkra sidan.

FAKTA

3 program som skyddar mot nyfikna

TrueCrypt

Gratisprogram för Windows XP/2000/2003 och Linux. Krypterar hela partitioner eller externa enheter som USB-diskar. Krypteringen sker helt transparent i bakgrunden.

Pris: gratis

Digi Safe Disk Crypt

Består av en hårddisk med speciell hårdvarumodul som krypterar varenda byte som skrivs på hårddisken. Designad som en vanlig 2.5-tums disk för bärbara datorer och är operativsystems-oberoende. Ingen mjukvara krävs, när du väl har loggat in fungerar allt som vanligt.

Pris: Från cirka 2200 kr.

PGP Desktop Professional

Säkrar både informationen på hårddisken och din e-post från nyfikna blickar. Detta är en hel svit av programvara som även kan kryptera kommunikation över chattklienter och data på externa diskar.

Pris cirka 1800 kr.

Observera!

Dock vill vi passa på att varna för att det faktiskt inte är så enkelt att bara kryptera sin dator och sedan gå igenom tullkontrollen. Det troliga scenariot om du blir stoppad är att du blir ombedd att öppna upp krypteringen och visa innehållet. Vägrar du blir du troligen hemskickad och det är inte helt säkert att din dator följer med på planet tillbaka.

Andreas Rauch, Prylportalen