Ge datorn fingret

HP:s nya styr du direkt på skärmen

Foto: PRYLPORTALEN
Den 22 tum stora skärmen är tryckkänslig och du styr datorn med bara ett finger. Tyvärr är den lite seg.
TEKNIK

”En dator som alla kan använda” är en klyscha vi hört många gånger.

HP:s nya Touchsmart styr du med pekfingret direkt på skärmen.

HP:s stora mässa ”Connecting your world” pågår nu i Berlin. I egenskap av värd slår sig HP självklart för bröstet och konstaterar att de minsann kommer fortsätta att vara världens största pc-tillverkare.

Förutom det myckna självförhärligandet visades också en radda datorer upp. Enligt HP själva är den viktigaste lanseringen deras nya Touchsmart-datorer med tryckkänslig skärm.

22 tums skärm

Touchsmart IQ500 är inte en burk i vanlig bemärkelse, snarare har HP gjort allt för att komma bort från epitetet ”burk”. Den består av en 22 tums tryckkänslig skärm där datorn är inbyggd á la Imac. Tangentbordet är supertunt och både det och musen är självklart trådlösa.

Vi stångade oss fram och ägnade några minuter med att flotta ner den blanka fina skärmen på demoexemplaret. Gränssnittet är snyggt och består av en rad megastora ikoner för musik, video, kalender och så vidare. En snabb vrickning med pekfingret och alla ikonerna sätts i spinn.

Lite långsam

Responsen är dock inte helt hundraprocentig, ibland får man klicka en extra gång. Likaså verkar det grafiska gränssnittet pressa datorn rätt hårt. Är man allergisk mot väntetider irriterar man sig på att ett vanligt kalenderprogram tar knappt fem sekunder att starta.

På det hela taget är det ett kul sätt att styra sin dator, men jag är tveksam till att det går fortare än att använda musen. Likaså blir man rejält trött i armen väldigt fort.

Komponentmässigt håller IQ500 hög klass med bland annat Intel Core 2 Duo-processor och fyra gigabyte internminne. HP räknar med att Touchsmart-serien finns att köpa i augusti eller september till ett pris av 1399 euro, dvs cirka 13000 kronor.

Källa

Mer datorer!

Hampus Engstedt, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM