Kolla gaddarna via usb-porten

Kameran för dig som vill leka tandläkare

1 av 3
Varför använda en simpel spegel för att undersöka gaddarna när man kan koppla en minikamera till usb-porten?
TEKNIK

Genom åren har vi drabbats av mängder av märkliga usb-manicker, allt från leksaksmissiler till kaffevärmare.

Men frågan är om inte här dentalkameran tar priset.

Kameran har inte något namn utan kallas bara Dental Intra-Oral Camera. Man leker tandläkare med sig själv genom köra in kameran i gapet och samtidigt titta på datorskärmen för att se vad kameran avslöjar om ens tandrader. Hittar man något riktigt intressant (eller äckligt) är det bara att trycka på kameraskaftets knapp så sparas en bild på datorn.

Risig kvalitet

Runt det lilla kameraobjektivet sitter sex små led-lampor för att lysa upp gaddarna. Men eftersom upplösningen på bilderna bara är 320 gånger 240 pixlar, ska man nog inte räkna med att få tydliga bevis på möjliga kaviteter. Du måste också hålla kameran nära, kamerans fokusavstånd är mellan fem och 13 millimeter.

Grossistpriset från Kina är motsvarande 330 kronor. För det priset får du också en cd-skiva med drivrutiner, manual och ”hygienomslag”.

Enligt den kinesiska försäljaren används kameran för undersöka ”tänderna eller andra kroppsdelar”. Vilka andra kroppsdelar som kan vara av medicinskt intresse är såklart upp till var och en. Kom bara ihåg – eventuella proktologiska undersökningar görs med fördel efter den dentala statuskontrollen är avklarad.

Källa

Fler märkliga prylar

Hampus Engstedt, Prylportalen