Bärbar dator – för 60 kr!

Indiska forskare på väg att utveckla superbillig laptop

TEKNIK

Bärbara datorer blir bara billigare och billigare.

I förra veckan lanserades en laptop för under 800 kronor.

Men inom några år kan datorn bara kosta några tjugor!

Det är indiska myndigheter som ligger bakom satsningen på en bärbar dator som inte ska kosta mer än tio dollar, dvs ungefär 60 svenska kronor, skriver IDG:s nyhetsbrev. Några specifikationer för datorn har dock inte avslöjats.

Datorerna, som utvecklas av ett forskningsinstitut i Bangalore, är tänkta att användas för att höja kvaliteten på indiska högskoleutbildningar. Samtidigt planeras för en stor, riksspridd satsning på gratis internet för alla indier.

Svårt under 100

It-konsultföretaget Gartner är dock tveksamt till möjligheten att få fram en tiodollarsdator. Gartner tror att billiga bärbara inte tar sig under hundradollarsstrecket inom de närmaste tre åren. Visserligen kommer priset på hårdvaran att sjunka 10-15 procent, säer Gartner, men kostanderna för ihopsättning, packetering och mjukvara sjunker sannolikt inte.

Första seriösa försöket att bygga en superbillig dator var u-landsprojektet One laptop per child (OLPC) förra året. Målet då var att tillverka datorer som skulle kosta max 100 dollar (cirka 600 kronor) till skolbarn i utvecklingsländer. Men i verkligheten har priset på datorerna, enligt Gartner, visat sig kosta nästan det dubbla och det har varit trögt att få riktig fart på projektet.

Internetboom i Kina

I Indien, med över en miljard invånare, finns i dag bara drygt fyra miljoner internetabonnemang, så tillväxtmöjligheterna är enorma.

Asiens andra stora it-boom pågår i Kina, där antalet internetanvändare nu är fler än i USA. Computer Swedens nyhetsbrev citerade i förra veckan den kinesiska internetorganisationen CNNIC, som uppgav att det under första halvåret 2008 tillkommit över 43 miljoner nya internetanvändare i landet till totalt 253 miljoner, mot 220 miljoner i USA.

ARTIKELN HANDLAR OM