Nu ska virusen dö - snabbt

Nytt sätt få bort objudna gäster

TEKNIK

Nu ska datorvirusen utrotas.

Utan att datorn blir seg.

Nortons nya säkerhetsprogram installeras på under en minut.

Hoten på Internet ökar för varje dag som går. År 2000 uppskattade man att det fanns cirka 11 000 skräpprogram (så kallad malware) på Internet. I dag är den siffran uppe i drygt 1,2 miljoner program som planterar in oönskade annonser, pop-uper eller annat otyg i datorn som inte användaren bett om.

Men trots hoten är det många som helt avstår från att använda olika säkerhetsprogram i sina datorer. Några av huvudskälen till det är att säkerhetsprogrammen tar för lång till att installera, använder för mycket minne, tar för stor plats på hårddisken och framför allt tar för lång tid på sig att söka igenom datorn vid uppstart.

Snabbhet största kravet

— När vi frågat användarna vilket som är det största problemet så har starttiden kommit högst på listan, säger Rowan Trollope, europachef på Symantec som tillverkar Nortons säkerhetsprogram.

Nortons program brukar uppdateras årligen. Men till årets version, Norton 2009, har bolagets utvecklar lagt ned över 500 000 mantimmar för att få fram en säkerhetprodukt som tar 52.77 sekunder att installera.

Nytt sätt spåra virus

För att göra sökningarna efter virus snabbare har Symantec utvecklat vad man kallar Norton Insight. Det är en teknik som kopplar samma alla användare av samma sorts program. När programmet väl är skannat en gång behöver det inte skannas igen hos andra användare så länge det rör sig om samma programversion.

Man klassar programmen i Norton Trusted, som betraktas som säkra program (Microsoft Word, Adobe Acrobat och liknande).

Nästa nivå är Community Trusted. Det är program som är vanliga och som efter skanning hos ett antal användare visat sig virusfria ( till exempel webbläsaren Firefox).

— Det är innebär att vi bara skannar det som är kvar och det gör hela kontrollen snabbare, säger Rowan Trollope.

Uppdateras ofta

Uppdatering av de olika virus- och skräpprogramsdefinitionerna sker automatiskt var femte minut.

Om man vill vara säker på att datorns prestanda inte störs av nedladdning av nya virusdefinitioner kan man använda Smart scheduling. Då stoppas uppdateringar till ett senare tillfälle. Det sker automatiskt när man ser film på fullskärm till exempel.

ARTIKELN HANDLAR OM