Nya MacBook

Nylyft favorit med klös under skalet

TEKNIK

Nya MacBook ger mycket för pengarna.

En snygg dator med aluminumskal.

Under huven har den rejält med muskler.

När Apple givit hela sin serie bärbara datorer en ansiktslyftning är det den billigaste modellen, MacBook, som genomgått de största förändringarna. När MacBook-serien lanserades i maj 2006 blev den snabbt mycket populär. Så populär att storsäljaren i vit plast fortfarande finns kvar som billigaste startmodell i serien.

De två helt nya modellerna i MacBook-serien har fått låna flera drag från sin storebror Macbook Pro. Det som syns tydligast är skalet av aluminum. Precis som supertunna MacBook Air och Pro-serien tillverkas nya MacBook med en ny teknik där man skär ut skalet ur ett aluminiumblock med hjälp av laser och vattenskärning med högtryck.

Styrplatta av glas

MacBooken har också samma styrplatta av glas som MacBook Pro. Istället för knappar trycker man på olika delar av styrplattan för att aktivera knappfunktioner. En teknik som är en spinnoff från utvecklingen av Iphone.

Skärmen på MacBooks är mindre än på Pro-modellerna, 13,3 tum istället för 15. Men precis på storebrormodellerna är det en högglansig bakgrundsbelyst led-skärm. Det ger en mycket bra bild med bra återgivning av färger. Men vid användning utomhus måste man hantera reflexerna och om ljuset är för starkt kan det ibland vara svårt att se något alls.

Datorn har inbyggd mikrofon och webbkamera.

Pris och prestanda

Den kanske största grejen med nya Macbook är pris/prestanda. Bortsett från den mindre skärmen är den mycket snabb och hamnar inte långt efter den betydligt dyrare MacBook Pro vid prestandamätning med mätprogrammet Ibench. Och det trots att MacBook inte har den extra grafikprocessor som finns i MacBook Pro.

Jämförd med en MacBook Pro med 2,53 Ghz-processor, 4 GB ram och 300 GB hårddisk klarar sig min test-macbook riktigt bra. Ibench snittresultat för den blir 3,78.

MacBooken har en 2,4 Ghz-processor, 2 GB ram och en 250 GB hårddisk. Den får snittet 3,45 i Ibench.

Kan upplevas som dyr

En ny MacBook i aluminium går att få för 11 995 kronor. Men utrustad som testexemplaret går den på 14 995 kronor.

Den kan tyckas mycket. Men ska man ha en likvärdig Windowsdator i aluminum får man lägga upp lika mycket eller mer.

När det gäller anslutningsmöjligheter har MacBook ingång för nätverk samt inbyggt trådlöst nätverkskort och bluetooth. Men på portsidan är det sämre. En i mitt tycke miss är att MacBook inte längre har någon firewireport. Så har du en videokamera som är köpt före sommaren är det inte troligt att du kan koppla in den utan att skaffa en konverterare från firewire till usb. Och sådana finns knappt att köpa.

Men sammantaget är nya MacBook trots det ett steg framåt. En vass dator i snygg förpackning.

FAKTA

Apple MacBook

Betyg:

Pris: från 11 995 kronor (plastmodellen från 9 995 kronor)

Processor: 2,0-2,4 GHz Intel Core 2 Duo

Skärm: 13,3-tums widescreen

Ram:2-4 GB

Hårddisk: 160-320 GB (finns också med 128 GB flashdisk)

Grafikkort: NVIDIA GeForce 9400M