Bärbart i bambu

Asus väljer miljövänligt skal

TEKNIK

Nu kommer bambudatorn.

En miljövänlig bärbar med bambuskal istället för plast.

Aftonbladet.se har testat den.

För trädkramare I Asus Bamboo är plasten är ersatt med – som namnet antyder - bambu.

Det är klart att miljötänkandet håller på att ta sig in i prylvärlden också. Men kanske framför allt när det gäller datorer har det varit si och så med den saken rätt länge. Och är det fortfarande på många håll.

En dator förbrukar inte bara ström utan de olika komponenterna som används kan vara kraftigt miljöpåverkande. Olika typer av plaster, till exempel pvc i kablar, chip och annat behöver tas om hand och sorteras för återvinning när datorn väl ska kasseras.

Inga flamskyddsmedel

Dessutom har tillverkarna använt sig av olika typer av så kallade bromerade flamskyddsmedel för att minska riskerna för att till exempel en bärbar dator överhettas och börjar brinna.

Problemet med bromerade flamskyddsmedel är att för att de ska ge skydd under produktens hela livslängd så bryts de ned långsamt. Det innebär att de kan finnas kvar i miljön långt efter det att produkten skrotas. Spår av bromerade flamskyddsmedel har hittats i bröstmjölk och blod hos människor. Även om forskarna hittills inte kunnat fastställa några gränsvärden är det ämnen som bland annat Livsmedelsverket anser att man ska se upp med.

Renare produktion

Det här har fått flera datortillverkare att rensa upp i sin produktion och välja mer miljöanpassade alternativ. Bland andra tog Apple ett stort steg när man lanserade sina nya bärbara för en månad sedan.

De innehåller varker bromerade flamskyddsmedel eller pvc-kablar och glaset i skärmen och styrplattan är fritt från kvicksilver. Skalet är av återvändbar aluminium.

Energikrävande

Men även om aluminium är återanvändbart är den energikrävande att producera i första ledet. Vid åtanvändning däremot faller energibehovet ända ned till fem procent jämfört med nytillverkning,

Taiwanesiska datortillverkaren Asus har tagit fasta på det och utvecklat en ny bärbar dator där skalet inte är plast eller aluminium, utan bambu.

Bambu är en av de mest snabbväxande grödorna som finns och den återplanterar sig själv efter skörd.

Och inom kort kommer Asus bambudator att finnas att köpa även i Sverige. Utöver att skalet är av bambu har man tagit bort bromerade flamskyddsmedel och märkt upp alla plastdetaljer med innehåll för att underlätta källsortering.

Strömsnål teknik

Dessutom har man stoppat i en energibesparningsteknik som används i alla Asus nyare bärbara som kan förbättra batteritiden med 35-70 procent.

Till att börja med kommer Asus Bamboo-serie att bestå av två modeller med 12,1 eller 11,1 tumsskärm. Datorerna är baserade på Intel Core 2 Duo samt Nvidia Geforce 9300M grafikkretsar. Hårddiskarna är på 320, 250 eller 160 gigabyte. Flashdiskar finns som tillval. Båda modellerna har integrerade webbkameror, 8-i-1-kortläsare och dvd-spelare. 12,1 tumsmodellen kommer att kosta från 16 000 kronor med största hårddisken och 4 GB ram och är tänkt att börja levereras i början av december.

Som dator betraktat är bambudatorn inte direkt revolutionerande. Men det är en OK bärbar med bra krut i. Det exemplar vi testade hade dock en styrplatta som det tar lite tid att bli kompis med. Men för den som vill skaffa en dator som är mer miljöanpassad än de flesta är Asus bambudator ett bra alternativ.