Läcker men dyr

Design och prestanda för dem som har råd

TEKNIK

Nya Macbook Air har blivit snabbare.

Batteritiden har blivit bättre.

En läcker glassardator för den som har råd.

Supertunn, snygg och nu också funktionell. Så skulle man kunna sammanfatta den andra generationens Macbook Air. När modellen lanserades på Macworld i San Francisco i januari var den enligt Apple den tunnaste persondatorn hittills.

Direkt var det de som sade emot. Men det må vara hur som helst med det. Tunn är Macbook Air. Så tunn att den utan problem får plats i ett traditionellt brunt kuvert för internpost.

Läcker men dyr

När första versionen kom ut på den svenska marknaden i februari var det en av de häftigaste bärbara datorerna man kunde köpa. Och det gäller även den nya versionen.

Men priset var och är fortfarande högt. Det kostar att ligga på topp skulle man kunna säga och det gör att kundgruppen som kan tänkas ha råd med en Macbook Air krymper rätt rejält.

Priset för en dator som motsvarar testexemplaret med 1,86 Ghz processor, 2 GB ram och en flashdisk på 128 GB hamnar i dag runt 23 500 kronor. Den enklare modellen med 1,6 Ghz processor och en vanlig 120 GB hårddisk hamnar strax under 17 000 kronor.

Låg prestanda till högt pris

Ett stor problem med den första versionen av Macbook Air var förutom priset att prestandan var så där. Mer design än krut om man ska vara ärlig.

Och det är ett problem som Apple verkar ha tagit på allvar när man tagit fram den nya versionen. Dels har den fått en snabbare processor, dels har man satt i en snabbare databuss och snabbare minneskretsar i ram (så kallade ddr3). Sammantaget gör det att den nya modellen får ett kompositresultat i prestandamätning med Ibench på 2,67. Föregångaren stannade på 2,08.

Mer kraft i syrran

Fast är det ren datakraft man är ute efter är systermodellen Macbook ett bättre och billigare val. För strax under 15 000 får man en Macbook som får hela 3,45 i snitt i Ibench.

Då får man en dator som inte är lika smidig som de flesta mini-pc och inte heller uppseendeväckande läcker.

Drar man fram en Macbook Air på en flygplats tittar folk. Om det nu är det man är ute efter.

Längre batteritid

Batteritiden var ett problem med den första modellen också. Även där har man gjort förbättringar. Vid normalanvändning uppkopplad med mobilt bredband kunde man inte räkna med mer än en timme med föregångaren. Nu håller det i ytterligare 45-60 minuter och det är bra.

Några av de brister som fanns från början är dock kvar. För att göra datorn så tunn som den är har Apple slopat en optisk drive. Den får man köpa lös och ha vid sidan om för att spela upp cd och dvd.

För att koppla till andra enheter finns bara Apples egna mini-videouttag och endast en usb-port.

Det räcker inte långt. Så vill man koppla in mer krävs en lös usb-växel av något slag.

Har man pengar över och vill ha den smidigaste Macen hittills är nya Macbook Air ett klart val. Men om man vill använda datorn till redigering av bilder och video och andra lite mer krävande funktioner är Macbook ett bättre alternativ.

FAKTA

Macbook Air

Tillverkare: Apple

Pris: Från 16 995 till 24 495 kronor.

Betyg:

Mått: 0,4 till 1,94 x 32,5 x 22,7 cm

Vikt: 1,36 kilo

Skärm: 13,3 tums färgskärm

Processor: 1,6 eller 1,86 GHz Intel Core Duo

Ram: 2 GB

Disk: 120 GB eller 128 GB solid-state

Bluetooth: Ja

Wifi: Ja

Kamera: Ja

Mikrofon: Ja

ARTIKELN HANDLAR OM