Topp-prestanda i miniformat

Lenovo S10 siktar på topp-plats i mini pc-toppen

Lenovo S10 - uthållig trots sin lilla storlek.
TEKNIK

Lenovos mini-pc hör till de bästa just nu.

Stadig som en bärbar fast mindre.

Men då hamnar priset på 4 000 kronor.

Mini-pc:n håller på att växa upp. Fast den inte funnits på den svenska marknaden mer än sex månader har mini-pc:n, eller netbooken som en del kallar den, hunnit utvecklas en hel del.

De första modellerna som dök upp var visserligen små och nätta, men tämligen plastiga och till och med hyggligt svårmanövrerade. Inte minst var det svårt att få musen att röra sig dit man ville.

Dessutom var hårddiskarna små och processorerna rätt långsamma.

Bättre prestanda

Men flera av de nya modeller som dykt upp under hösten har ändrat på det. Både Hewlett-Packard och LG har kommit med mini-pc som känns mera som en vanlig bärbar – fast mindre.

Nya Lenovo Ideapad S10 är ytterligare ett steg framåt i det avseendet. Det är framför allt tangentbordet, precisionen i styrplattan och chassiet som sammantaget ger en stadig och rejäl känsla. Och så hamnar musen dit man pekar direkt.

Många har likadan processor

På pappret så har den ungefär samma prestanda som flera andra mini-pc. Det har blivit vanligt att man väljer att bygga mini-pc runt Intels processor Atom N270 1,6Ghz. Den är för närvarande det bästa alternativet om man vill bygga en liten pc som fortfarande har hyggligt med kraft.

Konkurrensen hårdnar

Fast om några veckor på CES-mässan i Las Vegas väntas konkurrenten AMD komma med nya processorer för mini-pc som möjligen kan göra de små datorerna både snabbare och billigare. Men innan det kommer datorer byggda kring dem dröjer det ytterligare en tid.

Lenovo Ideapad S10 har dessutom en hårddisk på 160 gigabyte och en gigabyte i ram. Det gör att den i de flesta avseenden fungerar som en större bärbar. Bortsett från att skärmen ”bara” är på 10,2 tum och att den saknar optisk drive för cd/dvd.

Har det mesta

Men med inbyggt wlan, ethernet och bluetooth klarar man sig rätt bra ändå.

Om man vill köra Skype eller andra videochattprogram finns en inbyggd webbkamera i skärmen.

Enligt Lenovo ska Ideapad S10 klara cirka 5,5 timmas batteridrift. Och när vi testade den klarade den utan problem en bit över fem timmar med surfande och tidvis lyssnade på strömmande musik från Spotify och tittande på strömmande webb-tv från Svt Play.

Uthållig på resan

Som resekompis på långflygningar passar Ideapad S10 bra. Med avbrott för mat och lite sömn hinner man knappast ägna mer än fem timmar åt datorn även om man flyger över Atlanten eller till Asien.

En av de bästa för tillfället

Än så länge kan man inte se mini-pc som en ersättare till en vanlig stationär eller bärbar pc. Och det visar de marknadsundersökningar som gjorts så här långt. De flesta som köper en mini-pc har minst en annan pc redan.

Men är det en mini-pc man är ute efter är det här en av de bästa just nu.

FAKTA

Lenovo Ideapad S10

Betyg:

Pris: 3 999 kronor

Processor: Intel Atom N270 1,6Ghz

Ram: 1 GB

Skärm: 10,2 tum

Hårddisk: 160 GB

Wlan: Ja

Kamera: Ja

Operativsystem: Microsoft Windows XP Home

Vikt: 1,3 kilo

ARTIKELN HANDLAR OM