Hon ska sälja bärbara datorer för 500 kr

TEKNIK

Mary Lou Jepsen var chefstekniker för 100-dollarsdatorn One Laptop Per Child.

Nu tänker hon ta fram ännu billigare datorer – för alla.

Pris: under 500 kronor.

Foto: AP
Mary Lou Jepsen testar 100-dollarsdatorn One Laptop Per Child.

– Inom två år tror jag att vi kan börja sälja en bärbar dator som högst ska kosta 75 dollar, säger Mary Lou Jepsen till nyhetstjänsten Xconomy enligt Ny Teknik.

Projektet One Laptop Per Child (OLPC) hade som syfte att ta fram enkla datorer för skolelever i tredje världen. Tillverkningen är igång men målet på 100 dollar (cirka 650 kronor) per dator har inte riktigt infriats: i dag ligger priset på ungefär det dubbla.

Bildskärmen viktigast

Men Mary Lou Jepsen tror ändå att det går att göra bärbara datorer för 75 dollar styck. Hon lämnade OLPC-projeketet vid årsskiftet och har nu startat företaget Pixel Qi, som ska utveckla den nya budgetdatorn.

Enligt Mary Lou Jepsen koncentrerar sig dagens datortillverkare på fel saker.

– Idag inriktar sig alla på processorn. Men den mest energihungriga komponenten i en bärbar dator är bildskärmen, säger hon till Xconom.

Misslyckat svenskt budgetförsök

Redan i år tror Pixel Qi att man kan ta fram billiga bildskärmar som drar lite batteri och som kan användas även utomhus i solljus. De ska kunna användas såväl i bärbara datorer som i mobiltelefoner och digitalkameror.

I fjol lanserade det svenska företaget Medison en laptop för 150 dollar (cirka 1 000 kronor). Enligt företaget kom det in tusentals beställningar – men leveranserna har uteblivit trots upprepade löften från företaget att kunderna skulle få sina datorer.