14,6 miljoner pixlar

Natt i Dubai med Pentax K20D och fisheyezoomen 10-17/3,5-4,5.
TEKNIK

Med 14,6 megapixel, 2,7 tums skärm och skärmsökare hoppas Pentax att nya K20D ska bli en lika stor succé som K10D.

Pentax fick inte köpa 12 megapixelsensorn som sitter i Nikon D300 och Sony A700. Då vände sig Pentax istället till Samsung som de redan samarbetar med. Den nya sensorn på 14,6 har enligt Pentax likvärdiga prestanda som 12 megapixelsensorerna i D300 och A700 genom att pixelstorleken är närmast identisk.

Hur bildkvaliteten står sig mot konkurrenterna återstår att se, men Pentax har i alla fall vågat ge kameran max-iso på 6400. Enligt Pentax ingenjörer ligger bas-iso på 200. Det finns alltså en risk att iso 100-läget ger något sämre dynamiskt omfång. Maximalt dynamiskt omfång är som regel att föredra. För att bättre på det dynamiska omfånget finns en funktion som utökar det något.

Skärmen har växt

Kamerahuset är i det närmaste identiskt med K10D. Jag tycker personligen att K200D ligger bättre i handen. Skärmen har däremot fått växa något, från 2,5 tum till 2,7 tum. Dessutom har kameran skärmsökare. På förserieexemplaren som vi testat var upplösningen i inzoomat (5 eller 10 gånger) urusel och underlättade inte skärpeinställningen. Förhoppningsvis har ingenjörerna fått bukt på det här tills kameran når butik.

För den som gillar att fotografera med råformat finns två olika fåformat att välja mellan, Pentax egna PEF och Adobes universella DNG. Enligt pentaxfolket var PEF det bästa, men de kunde inte förklara sig närmare än att PEF skulle innehålla mer information än DNG.

Inte så snabb

Utöver skärm och sensor är kameran mycket lik K10D sånär på en ny x-synkkontakt. Jag var lite förvånad över att kameran bara klarar tre bilder per sekund. Här blev svaret att det krävts dyrare komponenter då. Det är alltså inte omöjligt att Pentax kommer med snabbare och proffsigare modell framöver.

Samtidigt med nya K20D kommer en uppdaterad version av paketobjektivet DA 18-55/3,5-5,6 med tilläggsnamnet ”II”. Det nya objektivet ska ge högre skärpa för att göra den nya sensorn rättvisa.

Priset på K20 D med den nya DA18-55 II hamnar på 13 000 kronor.

Magnus Fröderberg, Kamera & Bild