Första kameran med dammsugare

TEKNIK

Nikon D40X blir D60 och får dammborttagning, lägre brus, en extra knapp och fler funktioner för bildredigering.

Vi har redan fått klämma på den nya kameran.

Dammborttagning har flera tillverkare i dag. Men det räcker inte med en sensor som skakar av sig dammet. Nikon D60 har en inbyggd dammsugare som samlar upp dammet. Själva suget står spegelns rörelse för och det undertryck som uppstår när spegeln rör sig tar med sig dammet. I spegelhuset finns ett flertal hål dit dammet försvinner.

Skapa animerad film

I övrigt är D60 mycket en finputsning av D40X. Bruset lär ha blivit lägre vid höga iso och kameran har fått en separat för funktionen D-lightning som lättar upp skuggorna. Du behöver inte plocka upp bilderna i Photoshop för att ta bort röda ögon. Kameran kan också skapa en animerad film i från en sekvens med bilder.

Även råfiler kan du redigera i kameran. Till exempel kan du ändra vitbalansen. När du är klar kan du välja att spara bilden som jpeg.

Ingen skärmsökare

Skärmbilden roterar efter hur kameran vrids och sätter man kameran mot ögat så släcks skärmen. Det spar batterier och ögonen slipper störas. Skärmsökare saknas till skillnad från nya Canon Eos 450D. Det beror på att sensorn är av CCD-typ och den kan till skillnad mot en CMOS-sensor inte använda ett begränsat antal pixlar. Att använda alla pixlar för att generera skärmbilden skulle dränera batteriet och skapa värmeproblem.

Saknar gummi

Känslan i kameran är precis som D40X. Nikon hade gärna fått klä kameran med kraftigt gummi precis som Canon gjort med nya Eos 450D. Då skulle kameran ligga tryggare och skönare i handen. Jämfört med konkurrenterna är Nikons menysystem på D40/D40X och D60 överlägset lättbegripligt.

Nikon D60 kommer att säljas i flera olika paket, bland med AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR för cirka 7 190 kronor. Säljstart den 22 februari.

Magnus Fröderberg, Kamera & Bild