Polaroid stänger sina filmfabriker

60 år sedan det klassiska märket lanserades

1 av 2
Polaroidkameran var ett måste för prylfreaks på 70-talet.
TEKNIK

Polaroid lägger ner sin filmproduktion.

Snart kommer de klassiska polaroidkamerna att bäst fungera som bokstöd.

Filmförsäljningen har rasat kraftigt under de senaste åren. I Sverige ser återförsäljaren Tura Scandinavia ett tapp på 20 procent jämfört med i fjol. Flera filmer har redan blivit omöjliga att få tag i, som till exempel T-79 och T-59.

- Allt kommer försvinna sakta men säkert, när vi beställer film nu är de ofta som de antingen är slut eller så kommer de i otroligt små kvantiteter. Det verkar som att Polaroid håller på och rensar ut sina restlager, kommenterar säljaren Juha Tegelholt på Tura Scandinavia.

Inom två år

Polaroid själva är mer förtegna kring nedläggningarna. Beslutet att stänga fabriker i USA, Mexiko och Holland är offentligt sedan några dagar, men när är mer oklart.

- De kommer ske succesivt under de kommande två åren, meddelar informatören Rita Huisman på Polaroids Hollandkontor.

Hon berättar att det nu är digitalkameror, tv-apparater och digitala fotoramar som företaget satsar på. Och kanske framförallt; en bärbar fotoskrivare.

- Den bärbara printern heter Zink och släpptes under Ces-mässan i Las Vegas, vi räknar med att den kommer nå europeiska konsumenter i juni.

För små bilder

Skrivaren är stor som en kortlek och skriver bilder stora som visitkort. Kommentarer på Ces-mässan från branschen gav emellertid inte skrivaren allt för stort hopp. Bilderna blir helt enkelt för små. Och i ärlighetens namn var det väl ganska länge sedan någon använde polaroidkamera för att få bilder direkt. Snarare är det just polaroidkvaliteten som lockat.

Totalt 450 jobb påverkas av nedläggningarna och den som vill fortsätta använda polaroidfilm får rätta sig efter de varianter som Fujifilm levererar, eller börja tillverka filmen själv. Polaroid söker nämligen efter företagare som skulle vara intresserad att tillverka filmen på licens.

FAKTA

/Polaroid

Polaroid stegade in på marknaden mitt i babyboomens 1948 med sin ”Land camera” som hade filmen på rulle.

Kasetterna kom 1963 och fångade även proffsen i konsumentstallet då filmen användes för testbilder inför fotograferingar.

Den riktiga smällen kom 1972 med Polaroids SX-70. Så småningom blev kameran det trendigaste smycket hos innerstadsbor på fest.

Linus Höök, Kamera & Bild