Kamera med jumboskärm

TEKNIK

Varför täcka baksidan av kameran med knappar när skärmen kan täcka hela ytan?

Sonys nya kompakt T300 har en pekskärm på hela 3,5 tum.

Bara skärm på baksidan av kameran.

Pekskärmar kan vara en pillig historia. Det är lätt hänt att man trycker fel till exempel. Men knapparna på många kompakter är idag ändå så små att samma sak händer där.

Fördelarna med en stor skärm är många. Det är bland annat lätt att titta på sina bilder och roligare att visa upp bilderna för andra. Nackdelen med en pekskärm är att skärmen lätt blir skitig från alla fingeravtryck.

Tydliga menyer

Skärmen på Sony T300 är riktigt stor - 3,5 tum. Upplösningen är på 230 000 pixlar. De få knappar som finns sitter på ovansidan av kameran. Därför sker alla inställningar via pekskärmen. Men även om det är lätt att trycka fel, är menyerna tydliga och efter några sekunder får man grepp om hur man ska bete sig med pekandet.

Övriga egenskaper hos T300 är bland annat fem gånger optisk zoom, 10,1 megapixel, upp till Iso 3200 och bildstabilisering,

Precis som många andra kompakter från Sony finns en funktion för ansiktsigenkänning, som kan skilja mellan barn- och vuxenansikten och därefter anpassa inställningarna. Kameran har också en funktion som känner av leenden.

Optimerade bilder

Vårens fluga är någon form av funktion som har med dynamiskt omfång att göra. På T300 heter den D-Range Optimizer. Funktionen justerar automatiskt exponering och kontrast för att ge ett så naturligt resultat som möjligt. Något som kan vara bra vid motljussituationer där det finns risk för att tappa detaljer både i högdagrar och skuggor.

Ett annat nytt läge är DRO Plus som behandlar varje del av bilden för sig för att ge bättre bilder vid svåra ljusförhållanden. Kameran ska också automatiskt kunna känna av vilket av de förinställda programmen som passar bäst för ett motiv.

Sony T300 finns i färgerna silver, svart och rött. Det rekommenderade cirkapriset är 4 000 kronor.

Elin Parmhed, Kamera & Bild

ARTIKELN HANDLAR OM