Kamera, action!

Filma från huvudet – perfekt för domare?

Kameran ATC2000 är tänkt för actionsportare som vill filma sina övningar – men varför inte låta fotbollsdomare testa den? (Obs! Bilden är ett montage).
TEKNIK

Den här nya minikameran är gjord för actionsportare som vill filma i farten. Passar perfekt på fotbollsdomarens panna, tycker vi.

– Jättespännande, säger Germund Nilsson, domarkonsult på Svenska fotbollförbundet.

Actionkameran ATC2000 från tillverkaren Oregon Scientific väger 125 gram och passar på fallskärmshopparens eller brädåkarens hjälm.

Filmerna blir dock långt ifrån högupplösta, bara 640 x 480 pixlar stora. Kameran kan lagra filmerna på ett SD-kort vilket också är en nödvändighet eftersom det inbyggda minnet är på 32 MB.

Ser vad domaren ser

Oregon Scientific tycker att videokameran är ”speciellt användbar för actionsportare som enkelt vill filma sin sport och dela med sig av sina upplevelser”. För oss låter det som ett klockrent tillbehör för en fotbollsdomare (med trådlös sändare och bättre bildkvalitet såklart).

Tänk att omedelbart få förklaringen varför domaren inte blåser straff när målvakten river ner en helt fri Zlatan – han såg inte ett smack för att det stod två bastanta mittbackar i vägen.

Förbundet positivt

– En jättespännande idé, säger Germund Nilsson, domarkonsult på Svenska fotbollförbundet.

– Jag har själv dömt fotboll i 30 år och vet hur mycket vinkeln betyder för domaren. Publiken vill ju veta "vad såg domaren?".

Är det här något man funderar på inom fotbollens högsta organ Uefa eller Fifa?

– Det tror jag inte. Där diskuterar man fortfarande om matcherna ska ha målkameror eller inte.

Kommer domarkameror att införas i framtiden?

– Det vore jättetrevligt att testa, men det är inte helt okomplicerat. Även om tekniken fungerar är det många tillstånd som måste ordnas.

Mera kul!

Hampus Engstedt, Prylportalen