5 tips för bättre sommarbilder

TEKNIK

Det är på sommaren som vi fotograferar mest. Men bilderna är ofta sig lika år från år.

Vi ger dig tips på hur du kan få bättre och mer varierade bilder.

1. Snabbare avtryck

Kompaktkameror kan upplevas som sega. Även om kamerorna blivit mycket snabbare på senare tid är det skärpeinställningen som tar tid. Om du ställer in skärpan i förväg genom att trycka ner avtryckaren halvvägs och hålla den där kommer kameran att reagera blixtnabbt när du väl trycker av. På så sätt kan du fånga ögonblicksbilder blir ofta mer naturliga.

2. Rikta kameran rätt

Rikta kameran mot en kontrastrik del av motivet för att ställa in skärpan. Kamerans autofokus mäter kontrasten i motivet och jämna ytor är det svårt att ställa skärpan mot.

3. Stäng av blixten på kvällen

Kamerorna har också blivit ljuskänsligare på senare år. Känsligheten anges i ISO, men många kameror skryter med högre ISO än som ger bra bilder. De flesta kameror ger bra bilder upp till ISO 400. ISO 800 kan användas vid särskilda tillfällen.

Numer innebär inte svagt ljus automatiskt att blixten behöver sättas på. På alla kameror kan man välja om blixten ska vara av, på eller om kameran själv ska välja.

Blixten är så svag att den ändå bara kan lysa upp motiv 3-5 meter bort. Stäng istället av blixten för att fånga stadens ljus om kvällen. Men du kan behöva ta stöd så att inte bilderna blir skakiga när kameran använder långa slutartider.

4. Använd blixt i solljus

Sätt på blixten i solljus. Solen ger mörka skuggor. Lys upp skuggorna med blixten om personen du ska fota står i motljus eller har keps på sig.

5. Våga vara kreativ

Glöm alla regler från förr. Du kan visst fotografera i motljus och nu behöver du inte heller tänka på kostnader för film och framkallning.

Hitta annorlunda vinklar. Bilder blir roligare om de inte tas i ögonhöjd. Våga ta bilder över- och underifrån. Böj på benen när du fotograferar barn. Bilderna blir mycket bättre om de tas i barnens höjd.

Ännu lfer tips!

Magnus Fröderberg, Kamera & Bild