Dyrt att skriva ut bilderna hemma

7 fotoskrivare i stort test

TEKNIK

Bekvämt – men dyrt.

Priset per kopia är mer än det dubbla när du skriver ut på egen skrivare hemma jämfört med att skicka bilderna till ett fotolabb på nätet.

Dessutom kan det ta flera minuter att skriva ut en enda bild, visar ett nytt test.

Det är konsumentsajten Testfakta som låtit testa sju multifunktionsskrivare för hemmabruk, som kan användas till att bland annat skriver ut digitala bilder.

Testet visar att de skrivare som är billigast i inköp i gengäld är dyrast att använda.

– En billig skrivare betyder inte att det är billigt att skriva ut. Skriver man bara ut tio dokument och ett foto per år spelar det ingen roll. Gör man mer kan det vara läge att investera i en bättre modell, säger Guido Sieber, frilansjournalist specialiserad inom foto och teknik till Testfakta.

Stora skillnader

Att skriva ut en bild i standardformatet 10x15 cm med skrivarna i testet kostar 2,73-3,57 kronor. Hos många fotolabb på nätet kan du få bilder för under 1,50 kr per kopia, inklusive porto om du gör en beställning på exempelvis 50 bilder.

Dyraste utskriften var med testets billigaste skrivare, Brother DCP-135C, som kostar drygt 500 kronor.

Även hastigheten på utskrifterna skiljer sig mycket åt mellan skrivarna, från 44 sekunder till 2,5 minuter per bild. Även kvalitén på bilderna varierar men är överlag bra, liksom hanterbarheten hos samtliga sju skivare.

Testvinnaren från Canon får högsta betyg, en femma, av testlaboratoriet Uschold Digitaltechnik i München.

Läs hela testet hos Testfakta!

Aftonbladet