Världens dyraste docka

Geneva Labs fetaste Ipod- högtalare kostar 18 000 kr

Geneva Labs modell M, L och XL.
TEKNIK

Antalet tillbehör och dockningssystem till Ipod ökar stadigt.

Geneva Labs modell har precis som alla de andra en docka och högtalare, men sen tar jämförelserna slut.

Geneva Labs modell M kostar drygt 6 000 kronor, största storleken 18 000.

Det schweiziska audiofil-företaget Geneva Labs har tagit fram några modeller med kortfattade men enkla namn. Modellerna heter M, L och XL och föga förvånande så är den sistnämnda både störst och dyrast.

En sak som skiljer dessa modeller från många av sina konkurrenter om man bortser från pris och prestanda är att man förutom att ha en dockninganordning för Ipod även har satsat på att bygga in både cd-spelare med stöd för mp3 och digitalradio. De minst sagt kantiga, men samtidigt snygga högtalarsystemen från Geneva Labs finns i vitt, svart och rött och storlekarna är precis som modellnamnen anger M, L och XL.

Väger 40 kilo

Det största av dem är alltså XL och den bjässen väger ungefär 40 kilo och har en förstärkare på hela 600 watt, (100 watt fördelat på sex kanaler). XLs ljudbesättning består av dubbla 2.5 centimeters diskanthögtalare samt lika många 13 tums element och dubbla 19 tums bashögtalare eller subwoofers för den som gillar anglosaxiska termer.

Förutom storlek och effekt så är det inte mycket som skíljer mellan L och XL. Båda har en docka för iPod i toppen och bakom en lucka gömmer sig cd-spelaren som klarar av att spela upp både vanliga cd-skivor, mp3 samt åtta centimetersvarianten. Själva dockan är Apples universaldocka och kommer dessutom med sju olika adapters för att även klara av de äldre modellerna av Ipod.

En liten miss

Ett problem som enbits-system ofta har är att reproducera en stereoskopisk ljudbild och Geneva Labs använder sig av en teknik som kallas för Embracing sound. Det är en signalprocessor-teknik som har till uppgift att reproducera känslan av stereoljud trots att källan bara finns på en enda plats i rummet.

Hela fronten är täckt av ett metallnät och bakom det finns förutom högtalarelementen även en led-display som visar vilken ljudkälla som för tillfället används.

Det finns en mindre bra sak med detta über-system. Visserligen kanske det en petitess, men en liten miss är det ändå. När man byter källa från Ipod till radio eller cd så pausas inte Ipoden utan den spelar vidare i bakgrunden utan att höras.

Ben kostar extra

Geneva Labs M, L och XL-system är enkla att använda och för att vara ett 1.0 system eller kanske 2.1 system eller vad man nu väljer att kalla det för när allt bor under samma tak. Så är dessa välutrustade högtalarlådor ett bra alternativ för den som vill ha ett snyggt, stilrent och smidigt life-stylesystem att ställa under sin vägghängda platt-tv.

Dock får du vara beredd att öppna plånboken på vid gavel innan du kan ställa detta pianolackade schweizsiska ljudvidunder i vardagsrummet. Den minsta och billigaste av dessa tre system modell M börjar några hundralappar över sextusen kronor och för XL får man betala hela 18 000 kronor. Värt att notera att det är utan det skinande blanka benstödet som går på närmare en tusenlapp till.

Mer mp3!

Andreas Rauch, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM