20 hörlurar i jättetest

Betala inte dyrt för dåligt ljud i din mp3-spelare

Foto: COLOURBOX
Njut av bättre ljud i din musikspelare med rätt lurar. Det är riktigt stor skillnad mellan olika modeller.
TEKNIK

Gå inte efter priset när du köper nya lurar till din mp3-spelare.

Då riskerar du att betala dyrt för dåligt ljud.

Det visar Aftonbladet.se:s stora test av 20 hörlurar under tusenlappen.

En jättelåda till ett par pyttesmå hörlurar känns inte helt miljögenomtänkt.

Många mp3-spelare, som Ipod, levereras med tämligen mediokra hörlurar som standard. Det är inte på den detaljen som tillverkarna lägger speciellt mycket krut.

Men att köpa nya lurar till sin musikspelare är för det mesta rena lotteriet. Få butiker erbjuder möjligheten att provlyssna och känna hur lurarna sitter i just dina öron.

Viktigt med passformen

Det är synd, eftersom just passformen är enormt viktig för att få bästa möjliga ljud. Aftonbladet.se har testat 20 så kallade in-ear-lurar, alltså lurar där en plupp trycks in i hörselgången.

Testet visar att minsta misspass försämrar ljudkvalitén drastiskt. Kolla därför hur många varianter på öronkuddar som medföljer, ju fler desto bättre. Om man föredrar gummi- eller skumkuddar är en smaksak.

Mardröm för miljön

Att gå efter priset när du köper nytt fungerar inte heller. Testets dyraste lurar blev utklassade av billigare och mindre namnkunniga kollegor.

Däremot är dyrare lurar generellt paketerade i oerhört maffiga förpackningar som skulle rymma lurar till en hel armé. Det är möjligt att det ger ett exklusivt intryck i butiken – men snälla tillverkare, kan ni inte tänka åtminstone lite på miljön? Det behövs inte stora lådor i kraftig kartong med flera lager plastinlägg för att förpacka 20 gram hörlurar.

Lägg hellre mer energi på att ge era lurar bättre ljud.

Mer mp3!